Trimite e-mail | Printeaza
IT
16.10.2013

Peste 16,5 mii de numere de telefon portate în trei luni

Peste 16,5 mii de numere de telefon portate în trei luni

În ultimele trei luni (iulie – septembrie 2013) în R. Moldova au fost portate peste 16,5 mii de numere de telefon, cel mai mare volum de numere portate – de 6.322 – fiind înregistrat în luna iulie. Din numărul total de portări realizate, 15.616 sunt numere de telefonie mobilă, în timp ce pe segmentul telefoniei fixe (august – septembrie) au fost portate 914 numere, arată date ale Administratorului bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor.

Potrivit aceloraşi date, cele peste 15,6 mii de numere de telefonie mobilă au fost portate în reţelele a trei furnizori ce activează pe această piaţă, iar mai bine de 900 numere de telefonie fixă – în reţelele a 12 furnizori. Durata medie a procedurilor administrative aferente portării unui număr de telefon nu a depăşit termenul stabilit de reglementările în vigoare de 5 zile lucrătoare. În perioada 1 iulie – 10 octombrie 2013, în baza de date centralizată (BDC) pentru portabilitatea numerelor au fost înregistrate mai bine de 19,6 mii cereri de portare a numerelor de telefonie mobilă şi fixă.

Numărul de cereri înregistrate, ca şi numărul de portări efectuate corespund estimărilor făcute de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Specialiştii MTIC şi ANRCETI califică rezultatele obţinute în trei luni drept încurajatoare pentru derularea cu succes a portabilităţii numerelor în R. Moldova. Ei consideră că în urma implementării acestui serviciu a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor de telefonie şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor ce a determinat furnizorii să depună eforturi suplimentare pentru aşi menţine clienţii şi a atrage noi utilizatori prin oferte mai avantajoase la preţuri mai mici.

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor finali de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul. Începând cu 1 iulie şi cu 31 iulie 2013, utilizatorii de telefonie mobilă şi, respectiv, de telefonie fixă din R. Moldova pot beneficia de acest serviciu în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea unei cereri la furnizorul pe care l-a ales.

Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numerele pentru servicii din şirurile “8” şi “9”. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix – fix, mobil – mobil). Alte detalii despre procedura, termenii şi beneficiile portării numerelor pentru utilizatorii de telefonie le puteţi găsi pe pagina de Internet a Administratorului BDC –  www.portare.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus