Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-15/peste-10-companii-petroliere-au-notificat-agen-ia-na-ionala-pentru-reglementare-in-energetica-despre-31740.html
Data: Oct 15, 2013 (19:39)

Peste 10 companii petroliere au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică despre intenția de a majora prețurile la carburanți – gaz lichefiat, benzină și motorină

Pe parcursul săptămânii trecute și până în prezent, peste 10 companii petroliere au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre intenția de a majora prețurile la carburanți – gaz lichefiat, benzină și motorină. Calculele petroliștilor arată că prețurile cu amănuntul la gazul lichefiat ar urma să crească cu 45-60 de bani; la benzină – cu 20-40 de bani, la motorină – cu 45-90 de bani.

ANRE informează că prețurile de import la gazul lichefiat, în ultimele patru luni, au fost în creștere, în luna septembrie prețul mediu fiind mai mare decât cel din iunie cu 164 $/tona (26,8%) sau cu 2177 lei/tona (28,1%), ajungând la 777$/tona.

Prețurile de import la benzină actualmente nu sunt mai mari comparativ cu perioada în care anterior au fost stabilite prețurile de comercializare cu amănuntul (februarie 2013). Prețul mediu de import al benzinei în septembrie a constituit 1 047 $/tona sau 13 363 lei/tona, ce este cu 16$/tona (1,5%) mai mic decât cel din ianuarie (luna premergătoare celei de majorare a prețurilor) și cu 73$/tona (6,5%) mai mic decât cel din februarie. Or, luând în considirație devalorizarea valutei naționale în această perioadă cu 6-8%, prețul mediu de import al benzinei în septembrie a crescut cu 451 lei/tona (3,5%) față de cel din luna ianuarie, însă a fost cu 311 lei/tona (2,3%) mai mic decât cel din luna februarie. De notat că în primele zile ale lunii octombrie prețul de import s-a diminuat până la 989 $/tona.

În cazul motorinei - prețul mediu de import din luna septembrie a constituit 1 026 $/tona sau 13 121 lei/tona, fiind doar cu 9 $/tona (0,9%) mai mare decât în ianuarie și cu 16$/tona (1,5%) mai mic decât în februarie. În valuta națională prețul de import a fost în creștere, atât față de luna ianuarie, cât și față de februarie, cu 6,3% și, respectiv, 4,1%. În perioada 1-6 octombrie prețul de import s-a micșorat cu 3,6% - în dolari/SUA sau cu 1,7% în lei moldovenești.

Reiterăm că, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu stabilește prețurile pe o piață  concurenţială. Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă etc. ANRE va informa oficial Consiliul Concurenței pentru ca acesta să verifice respectarea legislației concurențiale pe această piață.

Potrivit ANRE, pe piaţa produselor petroliere, ANRE este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licenţelor de activitate şi de monitorizare a pieţei, inclusiv în vederea nedepăşirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.