Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.10.2013

O delegatie a Republicii Moldova a participat la ședintele anuale ale Fondului Monetar International si Băncii Mondiale

O delegatie a Republicii Moldova a participat la ședintele anuale ale Fondului Monetar International si Băncii Mondiale

În perioada 11-13 octombrie a.c., guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Draguțanu si prim-viceguvernatorul Marin Moloșag, au participat la Şedinţele anuale ale Fondului Monetar Internaţional si Băncii Mondiale desfăşurate la Washington, în calitate de guvernator si, respectiv, guvernator alternativ ai FMI din partea Republicii Moldova. La şedinţe a luat parte, de asemenea, si Ministrul Finanţelor Republicii Moldova Anatol Arapu.

Forul în cauza a reunit guvernatori ai băncilor centrale, ministerelor finanţelor si dezvoltării, reprezentanţi ai sectorului privat si ai societarii civile, precum si ai comunității academice.

În acest context, oficialii BNM au avut un sir de întrevederi bilaterale cu reprezentanţi de nivel înalt ai acestor si altor instituţii financiare internaţionale cu privire la unele abordări macroeconomice regionale si globale.

Astfel, discuţiile cu Christian Mulder, manager superior în cadrul programului de consultanta si management al rezervelor valutare de la Banca Mondiala, s-au referit la gestiunea rezervelor valutare in condiţiile de volatilitate sporita pe pieţele financiare globale, in special legata de dificultăţile bugetare din SUA.

Întâlnirea cu prim-vicepreşedintele BERD Phil Bennett s-a axat pe doua subiecte: stabilitatea financiara a sectorului bancar si perspectivele de cooperare a BERD cu băncile din RM, în contextul lipsei de transparenta a structurii acţionarilor si posibilelor limitări ale BNM în realizarea atribuţiilor sale.

În dialogul cu directorul executiv al FMI Menno Snel au fost cuprinse perspectivele viitoare în negocierile pentru un nou program între FMI si RM.

Conversatia cu directorul departamentului european Reza Moghadam a vizat evoluţiile macroeconomice în Republica Moldova in contextul recuperarii lente si a tensiunilor macroeconomice în regiune si la nivel global.

În şedinţa cu directorul general al FMI Nemat Shafik a fost abordata necesitatea continuării reformelor structurale pentru asigurarea echilibrului macroeconomic din Republica Moldova si crearea condiţiilor pentru o creştere economica sustenabila.

Şedinţele anuale ale Fondului Monetar Internaţional si Bancii Mondiale prezintă oportunități importante pentru schimb de idei în probleme de dezvoltare macroeconomica si cooperare în acest sens între reprezentanţi de nivel înalt ai diferitelor segmente social-economice din lume, informează Serviciul de presa al Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus