Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2013

Ministrul Natalia Gherman a coprezidat reuniunea înalţilor oficiali RM-UE privind liberalizarea regimului de vize

Ministrul Natalia Gherman a coprezidat reuniunea înalţilor oficiali RM-UE privind liberalizarea regimului de vize

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a coprezidat astăzi, 15 octombrie 2013, cu Directorul General al Directoratului pentru Afaceri Interne (DG Home) din cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi, reuniunea înalţilor oficiali RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.

Reuniunea a avut drept scop informarea despre nivelul de implementare a condiţionalităţilor fazei II-a a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, precum şi ultimele evoluţii în realizarea reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Totodată, în cadrul reuniunii au fost discutate priorităţile şi calendarul Dialogului RM-UE pentru perioada imediat următoare.

Directorul General DG HOME, Stefano Manservisi, a felicitat RM pentru progresul substanţial realizat în implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize (PALV), singura ţară din cadrul Parteneriatului Estic care este la cea de-a doua fază a PALV.

În context, oficialul european s-a arătat optimist că Raportul final de Progres al Comisiei Europene urmează a fi prezentat în prima săptămâna a lunii noiembrie 2013, raport în baza căruia va fi pregătită poziţia UE către Summitul de la Vilnius.

Programul Directorului General DG HOME prevede şi o vizită în regiunea transnistreană, în vederea evaluării noului mecanism de evidenţă a fluxurilor migraţionale la oficiile teritoriale din cadrul BMA.

Potrivit MAEIE, RM a iniţiat Dialogul pe Vize în iunie 2010 şi a recepţionat Planul de Acţiuni RM-UE privind Liberalizarea Regimului de Vize în ianuarie 2011. În rezultatul celor 3 Rapoarte de Progres prezentate de RM privind implementarea fazei I (iunie 2011, noiembrie 2011 și mai 2012) şi Rapoartelor de Progres ale Comisiei Europene privind implementarea fazei I (septembrie 2011, februarie 2012 şi iunie 2012), precum şi Studiului de Evaluare a Impactului asupra nivelului migraţiei şi securităţii în UE, în noiembrie 2012 RM a trecut oficial la cea de-a II fază.

RM a prezentat primul Raport de Progres privind implementarea fazei a II-a în decembrie 2012, urmând o serie de misiuni de evaluare din partea Comisiei şi statelor membre ale UE (în perioada februarie – martie 2013). În rezultatul acestora, Raportul de Progres al Comisiei din iunie 2013 este unul pozitiv, în care se constată că majoritatea condiţionalităţilor sunt implementate.

RM a prezentat, la începutul lunii septembrie 2013, cel de-al II-a Raport de Progres privind implementarea fazei a II-a, care a luat în considerare recomandările Raportului de Progres al Comisiei din iunie 2013, rapoartelor misiunilor de evaluare din februarie-martie 2013 şi Studiului de Evaluare a Impactului din august 2012.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus