Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.10.2013

Uniunea Europeană își deschide piața pentru ouăle procesate moldovenești

Uniunea Europeană își deschide piața pentru ouăle procesate moldovenești

Despre aceasta a anunțat Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, la întrevederea cu Premierul Iurie Leancă.

Potrivit oficialului european, Direcția Generală Sănătate și Protecția Consumatorului din cadrul Comisiei Europene a decis ca, la următoarea ședință a Comitetului privind Siguranța Alimentară, Republica Moldova să fie inclusă în lista țărilor care au dreptul să vândă pe piața comunitară ouă procesate industrial, adică a prafului de ouă.

„Este un semn că atunci când se fac eforturi există și deschidere din partea Uniunii Europene”, a spus Dacian CioloȘ.

Comisarul European a menționat că această decizie urmează să fie luată în luna noiembrie sau decembrie 2013.

În context, Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că o asemenea decizie ne va incuraja foarte mult, întrucât cei care activează în această industrie sunt interesați să aibă și alte piețe de desfacere.

Totodată, Premierul a apreciat înalt sprijinul Comisiei Europene care, la inițiativa Comisarului Dacian CioloȘ, a propus recent să fie scoase cotele pentru vinurile moldovenești pe piața UE.

„Suntem în aşteptarea deciziei finale a Consiliului și Parlamentului European privind abolirea cotelor la vinuri în cadrul regimului Preferinţelor Comerciale Autonome. UE nu este doar un excelent proiect de integrare economică, dar şi un spaţiu de solidaritate”, a remarcat șeful Executivului de la Chișinău.

Un alt subiect abordat a fost Programul European pentru Agricultură  și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea UE (ENPARD), care  este o inițiativă politică nouă ce face parte din angajamentul Uniunii Europene pentru creșterea economică și stabilitate în vecinătatea sa. În plus, recunoaște importanța agriculturii pentru securitatea alimentară, dezvoltarea durabilă și crearea locurilor de muncă în mediul rural.

Comisarul European a menționat că Uniunea Europeană este interesată ca produsele moldovenești să ajungă pe piața sa.

„Noi vrem să construim ceva solid cu cu Republica Moldova și dincolo pe Acordul de Liber Schimb avem alte instrumente de asistență tehnică și financiară”, a afirmat Dacian Cioloș.

Înaltul oficial a anunțat că pe 23 ianuarie 2014, la Chișinău, va avea loc reuniunea Miniştrilor Parteneriatului Estic în domeniul Agriculturii, la care vaparticipa și Comsiarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan Fule, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus