Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-11/actziunile-de-asigurare-a-durabilitatzii-investitziilor-programului-compact-au-fost-discutate-la-guv-31729.html
Data: Oct 11, 2013 (22:48)

Acţiunile de asigurare a durabilităţii investiţiilor Programului „Compact” au fost discutate la Guvern

Prim-ministrul Iurie Leancă a prezidat astăzi şedinţa Consiliului de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) în cadrul căreia au fost discutate activităţile Programului „Compact”, finanţat de  Guvernul SUA.

Potrivit FPM Moldova, lucrările de reabilitare a porţiunii de 93 de km a drumului Sărăteni-Soroca  precum şi perioada de notificare a defecţiunilor şi transmiterea drumului reabilitat în gestiune autorităţilor publice din Republica Moldova se vor încadra în termenul prevăzut pentru realizarea Programului „Compact” – 31 august 2015. În cazul sistemelor de irigare reabilitate, perioada de notificare a defecţiunilor depăşeşte termenul de aplicare a Programului „Compact”. În acest context, a fost examinată chestiunea privind delegarea  responsabilităţilor FPM Moldova cu privire la monitorizarea executării obligaţiunilor contractuale ale companiilor de construcţie şi a celor de supravegherea lucrărilor de reabilitare unei instituţii din subordinea Guvernului. De asemenea, s-a propus includerea sistemelor de irigare nou-reabilitate în cadrul proiectului Trecerea la agricultura performantă al FPM Moldova în lista bunurilor care nu sunt pasibile privatizării.

Prim-ministrul a cerut factorilor de decizie să urgenteze procedurile ce vizează realizarea proiectelor în cadrul  Programului „Compact” şi să asigure valorificarea deplină a asistenţei financiare oferite în cadrul acestui program, iar de rezultatele lui să beneficieze un număr cât mai mare de oameni din Republica Moldova. De asemenea, Iurie Leancă a accentuat importanţa asigurării durabilităţii investiţiilor efectuate de partenerii americani.

Consiliului de Observatori al FPM Moldova, constituit din reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile şi mediului de afaceri, coordonează implementarea Programului Compact al Guvernului SUA cu valoare totală de 262 de mil. USD. Proiectele implementate în cadrul Programului vizează investiţii în reabilitarea  drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.