Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.10.2013

Moldova a prezentat Uniunii Europene mai multe proiecte investiţionale în domeniul infrastructurii drumurilor

Moldova a prezentat Uniunii Europene mai multe proiecte investiţionale în domeniul infrastructurii drumurilor

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, le-a prezentat partenerilor europeni proiectele de modernizare a drumurilor din Moldova, pentru realizarea cărora este necesară finanţare externă. În cadrul reuniunii miniştrilor de Transport ai UE și ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic, care are loc în perioada 9-10 octombrie la Luxemburg, Vasile Botnari a menţionat că Moldova a propus proiecte concrete pentru a beneficia de susținere financiară în contextul creării Panelul pentru Transport din cadrul Parteneriatului Estic, conectat la Reţeaua  Trans-Europeană de Transport (TENT-T).

„Moldova a prezentat mai multe proiecte investiţionale în domeniul infrastructurii drumurilor, realizarea cărora va contribui la dezvoltarea conexiunilor cu UE şi la integrarea fluxurilor de transport din ţările Parteneriatului Estic. Pentru unele proiecte deja a fost identificaţi investitorii şi vom deschide şantierele deja din 2014, iar pentru altele suntem în căutare de finanţare”, a declarat Vasile Botnari.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a informat că Moldova a finalizat lucrul asupra hărţii regionale de transport, care a fost de asemenea prezentată Comisiei Europene, iar la elaborarea propunerilor s-a ţinut cont de necesitatea integrării sistemului de transport prin crearea coridoarelor pentru transportarea mărfurilor, reducerea timpului şi costurilor de transportare, sporirea securităţii circulaţiei.

Printre proiectele prezentate de Republica Moldova în cadrul Panelului European de Transport se numără reabilitarea traseului R33 Hînceşti-Lăpuşna-M1,  reabilitarea traseului M3 Chişinău-Giurgiuleşti şi construcţia centurilor de ocolire a or. Cimişlia, Comrat, Vulcăneşti, care sunt incluse pentru finanţate din creditele oferite de BERD şi BEI. De asemenea, Moldova mizează pe finanţare europeană pentru reabilitarea drumului naţional M14 Bălţi-Criva, estimată la 98 mil. euro, anunță Serviciul de presă al MTID.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus