Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-10/microintreprinderile-din-regiunile-rurale-vor-putea-beneficia-de-subven-ii-la-instalarea-cazanelor-p-31701.html
Data: Oct 10, 2013 (20:36)

Micro-întreprinderile din regiunile rurale vor putea beneficia de subvenții la instalarea cazanelor pe biomasă

Consiliul de administrare al Proiectului UE-PNUD „Energie și Biomasă” a decis în ședința de marți să permită micro-întreprinderilor, în urma numeroaselor solicitări, accesul la subvențiile pentru instalarea cazanelor moderne ce funcționează pe bază de biomasă. Astfel, micro-întreprinderile, în accepțiunea Legii privind IMM-urile, care au cel mult 9 angajați și vânzări anuale, precum și active, de maxim 3 milioane lei anual vor putea beneficia de subvenții de 30% din valoarea cazanului, dar nu mai mult de 1000 de euro.
 
Până acum, programul era destinat doar gospodăriilor casnice, 6 gospodării instalându-și deja cazane pe bază de biomasă, fiindu-le rambursate 30% din costuri.  Alte 32 de familii sunt în proces de instalare a cazanelor moderne pe bază de biomasă, produse sau asamblate în Republica Moldova.

De asemenea, a fost exclusă limita de capacitate de 25 kW a cazanului, fiind astfel acoperite de program şi casele de locuit cu o suprafaţă mai mare de 250 metri pătraţi.

Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice este realizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.  În cadrul acestui Program, cel puţin 600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe bază de biomasă,  30% din cheltuieli fiind rambursate din fondurile Uniunii Europene.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei,Valeriu Lazăr, care a prezidat ședința, a declarat că astfel micro-întreprinderile au șanse reale să-și reducă din costurile cu energia pe baza tehnologiilor moderne și să dezvolte infrastructura serviciilor în zonele rurale, spre beneficiul locuitorilor din sate.

Totodată, în cadrul ședinței a fost modificată procedura de achiziții și livrare a liniilor de brichetare pentru întreprinderile beneficiare ale programului. Astfel, pentru a accelera procesul, a fost exclusă obligativitatea procedurilor de achiziții publice, banii pentru procurarea utilajelor de brichetare urmând a fi transferați furnizorului selectat de beneficiar, în baza unui contract tripartit între Agenția pentru Eficiență Energetică, furnizor și beneficiar.
 
Această componentă a proiectului prevede acordarea în leasing pe o perioadă de 3 ani, fără dobândă, cu TVA la cota 0 și cu scutire de plata procedurilor vamale la import, a utilajului de fabricare a combustibilului din biomasă solidă. Suma maximă alocată este de 750 de mii de lei. În cadrul acestui program, primii 6 beneficiari urmează să primească la începutul lunii decembrie liniile de brichetare. 
 
Mai multe detalii pot fi consultate pe site-ul Agenției pentru Eficiență Energetică.