Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2013

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut la 10 octombrie 2013 o întrevedere cu reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, Antje Leenderste.

Oficialii au făcut un schimb de viziuni pe marginea parcursului european al Republicii Moldova şi beneficiile pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului. Antje Leenderste a salutat finalizarea negocierilor privind Acordul de Asociere, inclusiv a prevederilor sale referitoare la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, exprimându-şi susţinerea pentru acţiunile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în vederea realizării obiectivului de liberalizare a regimului de vize.

De asemenea, interlocutorii au punctat principalele evenimente din procesul de reglementare şi au discutat despre ultimele evoluţii înregistrate în dosarul transnistrean. În acest sens, au fost abordate rezultatele rundei de negocieri în formatul „5+2”, care s-a desfăşurat în perioada 3 octombrie 2013 la Bruxelles.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a subliniat importanţa continuării măsurilor de consolidare a încrederii ca element de bază în procesul de reglementare a problemei transnistrene. În acest sens, oficialii au discutat despre aspectele organizatorice ale Conferinţei „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care se va desfăşura în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie a.c. în or. Landshut, Germania, organizată de către Misiunea OSCE în Moldova, în comun cu Preşedinţia Ucrainei în exerciţiu a OSCE şi Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei.

Un subiect aparte în cadrul întrevederii a vizat angajamentele Republicii Moldova privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi modul în care vor funcţiona cele 6 oficii teritoriale ale Biroului de Migraţie şi Azil, ce urmează să fie amplasate de-a lungul Nistrului. Eugen Carpov a reiterat că mecanismul nu va afecta locuitorii din regiunea transnistreană, ci se referă doar la cetăţenii străini ce vor intra pe teritoriul ţării prin segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Ucraina.

În finalul întrevederii, Viceprim-ministrul E.Carpov a exprimat gratitudine pentru suportul Germaniei în reglementarea conflictului transnistrean, subliniind importanţa şi potenţialul participării Berlinului în procesul de soluţionare a diferendului.

La rândul său, Antje Leenderste a sugerat continuarea proiectelor de consolidare a încrederii, acţiuni care duc la apropierea malurilor şi la redresarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii, informează Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus