Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.10.2013

Benelux şi ţările Baltice sprijină parcursul european al R. Moldova

Benelux şi ţările Baltice sprijină parcursul european al R. Moldova

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a participat miercuri, 9 octombrie 2013, la Riga (Letonia), la reuniunea miniştrilor de Externe din statele Baltice şi Benelux, R. Moldova fiind invitată pentru prima dată la o astfel de reuniune.

Miniştrii de Externe din Benelux şi ţările Baltice sunt încrezători în succesul R. Moldova la Summit-ul de la Vilnius, parafarea Acordului de Asociere cu UE, precum şi aprofundarea cooperării sectoriale dintre ţara noastră şi UE fiind doar câteva din rezultatele tangibile pe care le va obţine ţara noastră la Vilnius. De asemenea, a fost reiterată importanţa semnării Acordului de Asociere cu R. Moldova anul viitor, pe parcursul mandatului actualei Comisii Europene.

Totodată, în viziunea statelor participante la reuniune, evaluarea pozitivă de către Comisia Europeană a nivelului de implementare a criteriilor Dialogului privind vizele va crea premisele necesare liberalizării regimului de vize cu UE.

Potrivit MAEIE, în urma prezentării de către de şeful diplomaţiei de la Chişinău a priorităţilor procesului de reforme desfăşurat de autorităţile R. Moldova, partenerii europeni au decis să iniţieze, în premieră, un mecanism de cooperare, format din Benelux şi ţările Baltice, în vederea susţinerii agendei de modernizare a R. Moldova. Managementul finanţelor publice, susţinerea competitivităţii şi IMM-urilor, afacerile interne şi agricultura sunt doar câteva din sectoarele prioritare asupra cărora se vor axa la prima etapă acţiunile conjugate ale partenerilor din statele Benelux-Baltice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus