Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.10.2013

Următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc la Riga, în vara anului 2015

În marja participării la reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor Baltice-Benelux, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 9 octombrie 2013, o intervenţie, în calitate de invitat special, la masa rotundă ”De la Vilnius spre Summit-ul de la Riga: prioritățile, obiectivele și realizările Parteneriatului Estic”, organizată de ministerul Afacerilor Externe al Letoniei.

Considerată drept lider al Parteneriatului Estic, Republica Moldova a fost în centrul discuţiilor privind perspectivele acestei iniţiative a UE pentru dimensiunea estică a politicii sale de vecinătate. În viziunea diplomaţiei letone, reprezentată la eveniment de secretarul de stat al ministerului de Externe, Andrejs Pildegovičs, parafarea de către ţara noastră a Acordului de Asociere în cadrul Summit-ului de la Vilnius va constitui unul dintre cele mai bune exemple de succes ale politicii de angajare în regiune a UE.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul Natalia Gherman a prezentat priorităţilor relaţiei RM-UE, a cărei ultimă finalitate o constituie aderarea la UE. În context, participanţii la dezbatere au remarcat progresele impresionante obţinute de R. Moldova în avansarea agendei sale europene, inclusiv în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize cu UE, remarcând necesitatea oferirii perspectivei europene statelor partenere, care reprezintă un factor determinant al asigurării viabilităţii Parteneriatului Estic post-Vilnius.

Potrivit MAEIE, următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc la Riga, în vara anului 2015. Letonia va exercita Preşedinţia UE în primul semestru al anului 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus