Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2013

Exportatorii de mărfuri din Republica Moldova în Federaţia Rusă vor beneficia de proceduri vamale simplificate

Exportatorii de mărfuri din Republica Moldova în Federaţia Rusă vor beneficia de proceduri vamale simplificate

Exportatorii de mărfuri din Republica Moldova în Federaţia Rusă vor beneficia de proceduri vamale simplificate şi condiţii mai favorabile şi asta datorită protocoalelor semnate de către Tudor Baliţchi, Directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova şi Andrei Belianinov, Conducătorul Serviciului Vamal Federal al Rusiei.

Pentru asigurarea unui control eficient asupra corectitudinii determinării şi declarării valorii în vamă a mărfurilor exportate din Republica Moldova în Federaţia Rusă, accelerării şi simplificării procedurilor vamale, protocoalele semnate între cele două autorităţi vamale au drept prerogative - crearea condiţiilor mai favorabile operatorilor economici în cadrul comerţului bilateral, precum şi contracararea fraudelor de eschivare de la achitarea deplină a drepturilor de import în bugetul statului.
O importanţă deosebită prezintă recunoaşterea reciprocă a rezultatelor controlului vamal, inclusiv a valorii în vamă a mărfurilor stabilită de ţara exportatoare şi utilizarea acestora în cadrul controlului vamal, cu excepţia cazurilor cînd vor fi stabilite anumite arii de risc sau acte ce prezintă suspiciuni vădite de fraudare.

Astfel, Andrei Belianinov a ţinut să specifice că cele două protocoale semnate sunt „îndreptate spre a simplifica procedurile vamale la toate categoriile de mărfuri, inclusiv a producţiei pomilegumicole, cu diminuarea numărului documentelor de însoţire şi micşorarea timpului de perfectare a formalităţilor vamale. De asemenea, important este de menţionat faptul că problemele existente cu exportul de produse pomilegumicole din Republica Moldova în Federaţia Rusă nu ţine de domeniul vamal, iar aceste documente semnate nu sunt ultimele" - interviu video - A.B.

La rîndul său, Tudor Baliţchi reiterează că „Serviciul Vamal va depune şi în continuare eforturi pentru facilitarea exportului de mărfuri pe piaţa rusă, astfel încît procedurile vamale să nu creeze obstacole pentru operatorii economici, dar să fie un adevărat promotor al comerţului exterior".

În acest sens, la iniţiativa Serviciului Vamal subiectul exportului produselor pomilegumicole a fost discutat în mod prioritar, iar paralel pe lîngă recunoaşterea reciprocă a rezultatelor controlului vamal a fost solicitată acceptarea valorii în vamă stabilită de ţara exportatoare si respectiv fără posibilitatea  majorării acestieia .

Potrivit Serviciului Vamal, protocoalele privind schimbul de date ce caracterizează valoarea în vamă a mărfurilor deplasate între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, precum şi privind recunoaşterea reciprocă a anumitor rezultate ale controlului vamal la efectuarea operaţiunilor vamale au fost semnate în cadrul celei de-a 58-a reuniuni a Consiliului conducătorilor serviciilor vamale ale statelor-membre ale CSI, desfăşurată la 3 octombrie 2013, în or. Aktau, Kazahstan. Documentele menţionate vor intra în vigoare peste 10 zile de la data semnării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus