Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2013

EFSE susține Microinvest din Moldova pentru finanțare rurală în sumă de 1 mln. Euro

EFSE susține Microinvest din Moldova pentru finanțare rurală în sumă de 1 mln. Euro

Fondul European pentru Europa de Sud – Est (EFSE) – la inițiativa Băncii de Dezvoltare (KfW) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) al și Comisiei Europene – a semnat un contract de împrumut prioritar în suma de 1 mln. Euro cu Microinvest, cea mai mare organizație de microfinanțare (OMF) după active.

Împrumutul are drept scop consolidarea bazei de finanțare Microinvest, permițându-i să ofere sprijin suplimentar pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) în zonele rurale ale țării, precum și întreprinderile implicate în activități agricole.
Microinvest este una din puținele OMF-ri ce susține business-ul mic și mijlociu în zonele rurale, asigurând accesul la finanțare pentru antreprenori, producători agricoli și fermieri. Microinvest a distribuit cu succes cele trei facilități de credit pentru mediul rural  furnizate anterior de EFSE, în valoare totală de 8.9 milioane dolari, pentru clienții săi țintă.

”Având în vedere importanța OMF-lor pentru furnizarea serviciilor financiare în mod corespunzător întreprinderilor mici și mijlocii, EFSE este dornic de a consolida parteneriatul cu Microinvest", spune Monika Beck, Președintele Consiliului de Administrație EFSE. "În conformitate cu strategia noastră de fonduri, noul împrumut pentru Microinvest va contribui în continuare la crearea locurilor de muncă în zonele rurale din Moldova prin facilitarea accesului la credite."
”De mai bine de 10 ani, Microinvest a creat condiții optime pentru dezvoltarea businessul-ui mic și mijlociu rural din Republica Moldova. În acest context, EFSE a fost unul din cei mai importanți și de încredere parteneri ai Microinvest, iar acest lucru a fost dovedit de-a lungul anilor prin suportul activității noastre. Datorită parteneriatului cu EFSE, noi am reușit permanent să satisfacem necesitățile clienților mici și mijlocii din zonele rurale și punerea în aplicare a strategiei noastre de a le oferi soluții financiare competitive. Drept urmare, peste 65 % din baza noastră de clienți provin din zonele rurale,” afirmă D-nul Paul Panciu, Director Executiv al Microinvest.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) își propune să încurajeze prosperitatea și dezvoltarea economică în Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, Kosovo, Georgia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Ucraina și Turcia. Accesul la finanțe este un factor cheie de succes pentru dezvoltarea segmentelor întreprinderilor mici și mijlocii, EFSE se concentrează pe sprijinirea sectoarelor financiare locale în vederea consolidării capacității lor de a asigura finanțare adecvată și durabilă.

Finanțarea oferita de EFSE prevede resurse financiare  pe termen lung, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) - dar, de asemenea, pentru gospodăriile private sub formă de împrumuturi de îmbunătățire a condițiilor de trai– fiind  repartizate la acești clienți prin intermediul instituțiilor de creditare partenere locale. Activitățile de investiții ale EFSE sunt sprijinite de Departamentul de Dezvoltare EFSE, care oferă instituțiilor partenere servicii de asistență tehnică, consultanță și instruire pentru dezvoltarea capacităților operaționale și a managementului profesionist. Inițiat de KfW Banca de Dezvoltare (KfW) la 15 decembrie 2005, de la patru programe multi-donatoare aflate în administrarea sa, EFSE este primul parteneriat public-privat de acest gen și primul fond administrat privat pentru dezvoltarea fondurilor private destinate finanțării IMM în regiunea țintă.

Capitalul este asigurat de agenții donatoare, instituții financiare internaționale și investitori instituționali privați, inclusiv Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Comisia Europeană (CE), Guvernul Albaniei, Suport financiar pentru business-ul mic și mijlociu CJSC (SMBCS ), o filială a Băncii Centrale a Armeniei, Banca de Dezvoltare din Austria (Oesterreichische Entwicklungsbank - OeEB), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și cooperare (SDC), Agenția Daneză pentru Dezvoltare Internațională (Danida), KfW ca investitorul principal, Corporația Internațională de Finanțare (IFC), Compania de Finanțare din Olanda (FMO), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI), Sal. Oppenheim și Banca Germană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus