Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2013

BERD facilitează accesul moldovenilor la serviciile financiare

BERD facilitează accesul moldovenilor la serviciile financiare

BERD sprijină incluziunea financiară în Moldova prin intermediul unui proiect inovativ de educaţie financiară pentru a dezvolta abilităţile financiare ale persoanelor fizice şi a spori încrederea destinatarilor de remitenţe să-şi deschidă conturi bancare. Pe parcursul ultimului an, peste 20 000 persoane din toată ţara au fost instruiți cum să-și gestioneze mai eficient mijloacele financiare. Peste 3000 dintre acestea și-au deschis conturi care au atras un volum total de depozite de peste US $7,5 milioane pe parcursul a nouă luni.

Patru bănci din Moldova, Moldova-Agroindbank, Mobiasbancă – Groupe Société Générale, Banca Socială şi FinComBank, s-au alăturat acestei iniţiative Prezenţi în filialele băncilor cu cel mai mare volum de tranzacţii privind trasferul mijloacelor băneşti din străinătate, consultanţi financiari special instruiți au invitat clienţii la o consultaţie gratuită şi personalizată pentru a-i ajuta să-şi deschidă un cont bancar şi să-şi gestioneze mijloacele financiare.

„Multe persoane din Moldova depind de banii trimişi de peste hotare, însă puţini îşi păstrează economiile într-o bancă. Îmbunătăţirea cunoştinţelor acestora privind administrarea mijloacelor financiare personale le-ar putea permite să ia decizii economice informate, astfel îmbunătăţindu-le vieţile şi având şi beneficii pentru economie”, spune Julia Otto, șefa biroului BERD la Chişinău. „Păstrându-şi banii în bancă, destinatarii de remitenţe pot să-şi gestioneze mijloacele financiare mai bine, în timp ce băncile pot să-şi sporească abilitatea de a finanţa economia moldovenească”.

Se estimează că circa un milion de moldoveni şi-au părăsit ţara în căutarea unui trai mai bun, iar economia se bazează și pe banii pe care aceştia îi trimit acasă. În 2012, volumul total al remitenţelor era estimat la US $1,49 milioane dolari SUA - circa 20% din produsul intern brut (PIB) şi de zece ori mai mult decât volumul investiţiilor străine directe pe parcursul acelui an.

Cu toate acestea, fluxul economiilor în sectorul financiar rămâne limitat. Remitenţele sunt expediate prin sistemele de transferuri bănești şi ridicate la filialele locale ale băncilor de către membrii familiilor, care deseori nu au un cont bancar. Conform bazei de date Global Findex 2012 a Băncii Mondiale, doar 18% din persoanele cu vârsta de peste 15 ani în Moldova deţin un cont bancar într-o instituţie financiară şi doar patru procente dintre aceştia păstrează economiile în bancă.

Guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguțanu a declarat: „Banca Naţională a Moldovei şi-a asumat angajamentul de a promova educaţia financiară şi sprijină acest proiect major care are menirea să contribuie la incluziunea financiară în Moldova. Este important ca membrii societăţii noastre, îndeosebi destinatarii de remitenţe, să primească suportul informaţional atât de necesar”.

„Educaţia financiară va avea rezultate pozitive în raport cu siguranţa şi eficienţa şi va mai aduce şi beneficii sociale, atât în viitorul apropiat cât şi pe termen îndelungat. Întreaga societate moldovenească va beneficia, pentru că transferurile băneşti prin bănci pentru a promova împrumuturile persoanelor juridice vor sprijini creşterea economică”.

Proiectul BERD pentru educație financiară, implementat de compania de consultanţă Developing Markets Associates Limited în perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, este parte a unui program mai mare pe care BERD l-a implementat în câteva ţări în perioada de tranziţie timpurie, inclusiv Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Kârgâzstan, Tadjikistan şi mai recent, Republica Moldova, pentru a consolida incluziunea financiară a destinatarilor de remitenţe. Şirul proiectelor finanţate din Fondul multilateral al BERD pentru ţările în tranziție timpurie ajută la promovarea obișnuinței de a face economii prin intermediul sistemului bancar şi învaţă potenţialii clienţi ai băncilor cum să îşi planifice mai bine bugetele.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus