Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-08/60-de-dosare-au-fost-depuse-la-competi-ia-moldova-eco-energetica-din-acest-an-31658.html
Data: Oct 8, 2013 (14:02)

60 de dosare au fost depuse la competiția Moldova ECO Energetică din acest an

Dacă numărul participanților la competiția Moldova ECO Energetică este similar cu cel din anul 2012, atunci calitatea proiectelor implementate și a dosarelor depuse este net superioară. Constatarea a fost făcută în cadrul ședinței Consiliului de administrare a celui mai mare concurs de inițiative de succes în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice.

Termenul de înregistrare la competiție a expirat la 20 septembrie a.c., fiind admise proiecte realizate în totalitate. Astfel, cele mai multe dosare au fost depuse la categoria bioenergie – 24, aceasta fiind și cea mai diversă în subcategorii destinate producătorilor de combustibili solizi, lichizi din biomasă, producătorilor de utilaje și generarea energiei termice din biomasă etc. 14 dosare au fost depuse la categoria eficiență energetică și câte un dosar - la categoriile cea mai bună inițiativă în domeniul energiei eoliene, hidraulice, geotermale și educațional.

În cadrul ședinței a fost aprobați noi membri ai Consiliului de administrare a competiției – din partea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Educației și luată decizia de a include în fiecare panel de evaluare a dosarelor și câte un reprezentant al societății civile și a instituțiilor de stat. Secretariatul competiției va fi asigurat de către Agenția Eficiență Energetic.

Amintim că Moldova ECO Energetică, organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică și Ministerul Economiei, cu sprijinul Proiectului UE-PNUD Energie și Biomasă, este la a treia ediție.

Deoarece în ultimii ani, s-a înregistrat o dezvoltare semnificativă a activităților în implementarea măsurilor de eficientizare a consumurilor de energie și valorificarea surselor de energie regenerabilă în sectorul industrial, în ediția curentă au fost introduse sub-categorii noi, mult mai detaliate, pentru a diferenția mai bine proiectele derulate în diferite sectoare. Astfel, la categoria „Cel mai bun proiect de Eficiență Energetică” au fost introduse categorii separate pentru sectorul public și pentru cel privat. Ultimul, la rândul său, a fost împărțit în: sectorul energetic; sectorul industrial; sectorul construcţiilor; sectorul transporturilor.

Şi categoriile „Cel mai bun proiect în Energia Solară” şi „Cel mai bun proiect de Bioenergie”  au fost completate cu subcategorii, astfel oferind participanţilor posibilitatea de a concura pe acelaşi segment, iar membrilor Panelurilor de evaluare posibilitatea de a examina dosarele în baza criteriilor de evaluare specifice sub-categoriei, asigurând astfel o evaluare corectă şi echitabilă.

Potrivit Ministerului Economiei, câștigătorii vor fi premiați în cadrul Galei MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ, eveniment ce se va desfășura la începutul lunii decembrie.