Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.10.2013

Costul total al lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna constituie 8 milioane de dolari

Costul total al lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna constituie 8 milioane de dolari

Prim-ministrul Iurie Leancă a efectuat o vizită în raionul Criuleni, unde s-a informat despre progresele înregistrate în procesul de reabilitare a sistemului de irigare. Inițial, Premierul a mers la Staţia de pompare nr.1 din satul Slobozia-Duşca, unde a monitorizat mersul lucrărilor.

„Este important că nu s-a mers pe o simplă reparaţie, ci s-a abordat problema de o manieră complexă: s-a mers pe modernizarea sistemelor de irigare, ajustarea acestora la parametrii echipamentului modern folosit pentru irigare, substituirea echipamentului uzat cu altul performant şi eficient din punct de vedere energetic”, a subliniat Premierul.

Directorul executiv al Fodului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, a menționat că lucrările presupun, printre altele, înlocuirea echipamentului electromecanic și a pompelor cu echipament modern și eficient. „Este important să oferim producătorilor agricoli un sistem viabil și eficien”, a subliniat Valentina Badrajan.

Până acum au fost instalate țevi de înaltă densitate pe o lungime de peste 6 kilometri și a fost demontat echipamentul uzat de la stațiile de pompare. Totodată, a început reconstrucția clădirilor, unde va fi amplasat echipamentul electronic.

Premierul a vizitat și pepiniera „Agriest Com” S.R.L., situată în zona unde se află sistemul centralizat de irigare. Aici, pe o suprafață de  cinci hectare cresc 250 de mii de puieți fructiferi.

Totodată, la întâlnirea Prim-ministrului cu membrii Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Criuleni, s-a menționat că proiectul de reabilitare a sistemului de irigare este vital pentru producătorii agricoli și că acesta va contribui la creșterea exportului de culturi agricole.   

Iurie Leancă a precizat că în cadrul vizitei sale recente în S.U.A.  a discutat cu Președintele Corporației Provocările Mileniului, Daniel Yohannes, despre posibilitatea extinderii programului Compact pentru Republica Moldova.


Sistemul de irigare din Criuleni urmează să fie dat în folosință în decembrie 2014.
Costul total al lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare din Criuleni și Lopatna constituie 8 milioane de dolari.

Proiectul este susținut de programul Compact al Fondului Provocările Mileniului și prevede reabilitarea a 11 sisteme de irigare: șase pe râul Nistru și cinci pe Prut, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus