Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.10.2013

Compania „Grawe-Carat Asigurări” a fost exclusă din componenţa emitenţilor de „Carte Verde”

Compania „Grawe-Carat Asigurări” a fost exclusă din componenţa emitenţilor de „Carte Verde”

Adunarea generală extraordinară a membrilor Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule a decis să excludă compania de asigurări „Grawe-Carat” SA din componenţa membrilor cu drepturi depline ai Biroului Naţional. Celelalte companii, emitente ale certificatului de asigurare „Carte Verde”, „Asito”, „Moldasig”, „Donaris Group”, „Moldova Astrovaz”, „Klassika Asigurări” şi „Victoria Asigurări” au fost aspru sancţionate.
 
Astfel de decizii dure au fost adoptate în urma auditului pieţei certificatelor de asigurare „Carte Verde” din Moldova, care a scos la iveală încălcări ale regulamentului şi legislaţiei realizate de către toate companiile de asigurări, emitente ale certificatului „Carte Verde”. „Ca urmare a examinării Raportului de monitorizare privind respectarea de către companiile membre a legislaţiei în domeniul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, precum şi a deciziilor organelor de conducere a Biroului Naţional, prezentat de către Consiliul de Administraţie şi având ca temei Statutul B.N.A.A. se sancţionează cu avertisment companiile de asigurări-membre cu drepturi depline ale B.N.A.A.”.

Prin urmare, compania „Grawe-Carat Asigurări” a fost avertizată în mod repetat (din cauza încălcărilor, statutul de membru al sistemului al „Grawe-Carat Asigurări” a fost suspendat pentru o perioadă de jumătate de an în august 2008), din care cauză a şi fost exclusă din cadrul emitenţilor de „Carte Verde”. „În baza Statutului B.N.A.A.,  precum şi având în vedere sancţionarea anterioară cu suspendarea temporară a calităţii de membru cu drepturi depline, a exclude „Grawe-Carat Asigurări” din componenţa membrilor cu drepturi depline ai B.N.A.A., cu retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde”.

Începând cu 10 octombrie 2013 „Grawe-Carat Asigurări” este lipsită de dreptul de a elibera (emite) certificate internaţionale de răspundere civilă auto „Carte Verde”. Totodată, „Grawe-Carat Asigurări” poartă răspundere deplină pentru toate obligaţiile asumate în baza contractelor de „Carte Verde” încheiate de către companie până la data de 9.10.2013.

Deciziile dure adoptate de Adunarea generală extraordinară a membrilor B.N.A.A. au la bază încălcările tot mai frecvente de pe piaţa certificatului de asigurare „Carte Verde” din Moldova. Această situaţie ar putea duce la colapsul pieţei moldoveneşti de asigurare „Carte Verde” şi ar putea pune în pericol îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale companiilor de asigurare moldoveneşti în general. În consecinţă, acest lucru ar fi putut duce la excluderea Republicii Moldova din Sistemul Internaţional „Cartea Verde” (în 2001 a fost un asemenea precedent – când calitatea de membru a R. Moldova a fost suspendată pentru jumătate de an).  La momentul actual R. Moldova este atent monitorizată de către oficiul central al Sistemului Internaţional „Cartea Verde” din Bruxelles. Toate acestea din cauza numărului tot mai mare de cazuri asigurate survenite,  ceea ce generează creşterea pierderilor în sistemul „Carte Verde”.

Potrivit Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, sistemul Internaţional de asigurare de răspundere civilă auto „Carte Verde” funcţionează din 1951. Scopul principal este de a regulariza pretenţiile persoanelor păgubite ca urmare a accidentelor de circulaţie, cu participarea automobiliştilor străini, în conformitate cu legislaţia naţională a ţării producerii accidentului.   Birourile Naţionale „Carte Verde” sunt membre ale organizaţiei unice – Consiliul Birourilor din Bruxelles, care activează sub egida Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comitetului pentru transport terestru al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa. Membri ai Sistemului  „Carte Verde” sunt 45 de ţări: Federaţia Rusă, toate statele Europene, Israel, Marocco, Tunis şi Iran. În Moldova sistemul Carte Verde funcţionează începând cu 2001. Atribuţiile biroului „Carte Verde” din Moldova au fost delegate Biroului Naţional a Asigurătorilor de Autovehicule. În cadrul Biroului Naţional, în calitate de emitenţi ai certificatelor Carte Verde participă şase companii – „Asito”, „Moldasig”, „Donaris Group”, „Moldova Astrovaz”, “Klassika Asigurări” şi „Victoria Asigurări”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus