Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.10.2013

Natalia Gherman a participat la Forumul Societății Civile a PaE

Natalia Gherman a participat la Forumul Societății Civile a PaE

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a participat astăzi, 4 octombrie 2013, la inaugurarea celei de-a 5-a reuniuni a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, cu titlul „Împreună spre un viitor european”, eveniment care se desfăşoară în perioada 4-5 octombrie curent, la Chişinău.

În intervenţia sa, viceprim-ministrul Natalia Gherman a salutat participanţii la forum, remarcând importanţa simbolică a reuniunii, care pentru prima dată anul acesta este organizată în afara Uniunii Europene. „Este o onoare, dar şi o responsabilitate înaltă pentru ţara noastră de a găzdui în premieră peste 250 de reprezentanţi ai societăţii civile din Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic. Evenimentul are loc într-o perioadă importantă atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru întreaga regiune, având în vedere obiectivele trasate pentru apropiatul Summit de la Vilnius”, a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău. De asemenea, ministrul Natalia Gherman a remarcat contribuţia specială a societăţii civile în consolidarea Parteneriatului Estic, dar şi rolul deosebit al acesteia în promovarea şi susţinerea agendei de reforme durabile în statele partenere. În acest sens, a fost menţionată importanţa reflectării rezultatelor şi recomandărilor forumului în textul Declaraţiei Comune a Summit-ului de la Vilnius.

Totodată, ministrul Natalia Gherman a făcut o trecere în revistă a obiectivelor RM pentru Summit-ul de la Vilnius, în special, în ceea ce priveşte avansarea procesului de liberalizare a vizelor şi parafarea Acordului de Asociere RM-UE, ce va include Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, care urmează să fie semnat pe parcursul anului viitor. În încheiere, oficialul moldovean a lansat ideea elaborării, în cooperare cu reprezentanţii societăţii civile, a unei agende comune către următorul summit al Parteneriatului Estic care va avea loc în anul 2015 la Riga. Unul din obiectivele cheie în acest sens ar putea fi consolidarea parcursului european al Republicii Moldova, precum şi altor ţări ale Parteneriatului Estic care aspiră să devină membre ale UE într-un viitor previzibil.

Potrivit MAEIE, la sesiunea de deschidere a forumului au participat  comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle,  ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei în calitate de Preşedinte al Consiliului UE, Linas Linkevicius, ministrul Afacerilor Externe a Georgiei, Maia Panjikidze, co-preşedintele Adunării Parlamentare EURONEST, Boris Tarasyuk, precum şi alţi înalţi oficiali care au reprezentat mai multe state membre ale UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus