Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.10.2013

Banca Europeană pentru Investiții va contribui la proiectul de dezvoltare a infrastructurii feroviare a ţării cu 25 de milioane de euro

Banca Europeană pentru Investiții va contribui la proiectul de dezvoltare a infrastructurii feroviare a ţării cu 25 de milioane de euro

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a discutat cu delegaţia Băncii Europene pentru Investiţii despre realizarea, în parteneriat, a mai multor proiecte în domeniul reabilitării drumurilor şi de modernizare a Căilor Ferate din Moldova.

Vasile Botnari a informat că sunt pe final licitaţiile pentru selectarea companiilor care vor reabilita mai multe sectoare de drum din prima tranşă a creditului de 150 milioane de euro, oferit recent de BEI. „Ne-am propus ca obiectiv să lansăm cât mai rapid şantierele de reabilitare a sectoarelor selectate, astfel ca cetăţenii să resimtă pe deplin beneficiile unor drumuri bune”, a spus Vasile Botnari, solicitând suportul BEI pentru procesului de evaluare şi aprobare a documentaţiei, astfel ca din primăvară să demareze lucrările propriu-zise.

O altă prioritate, enunţată de ministrul Transporturilor, este modernizarea Căilor Ferate a Moldovei. „Avem nevoie de investiţii în modernizarea parcului rulant al CFM, dar trebuie să creăm şi condiţii pentru transportarea pasagerilor şi a mărfurilor, inclusiv de reabilitare a mai multor sectoare de cale ferată, de electrificare, construcţie a sectoarelor cu ecartament european”, a spus ministrul Vasile Botnari.

Marion Hoenicke, şefa Departamentului Investiţii pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, a reiterat, în context, disponibilitatea băncii de a susţine demersul ministrului Transporturilor pentru a cofinanţa un proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare în Moldova, în valoare de 25 milioane de euro, destinat majorării vitezei de circulaţie a garniturilor de tren în nordul Moldovei. „Aş vrea să anunţ sprijinul BEI atât pentru realizarea proiectelor de reabilitare a drumurilor, cât şi de modernizare a Căilor Ferate. Suntem disponibil să demarăm în cel mai apropiat timp procedurile pentru semnarea Acordului de finanţare pentru proiectul de infrastructură feroviară”, a spus Marion Hoenicke.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus