Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.10.2013

Pe data de 3 octombrie 2013, la Bruxelles a avut loc cea de-a patra rundă din acest an a negocierilor în formatul „5+2”

Astăzi, 3 octombrie 2013, la Bruxelles, sub egida Preşedinţiei Ucrainei în OSCE a avut loc cea de-a patra rundă din acest an a negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Delegaţia moldovenească este condusă de către Viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov.

Participanţii la negocieri au salutat semnarea de către Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă şi liderul de la Tiraspol Evghenii Șevciuk a deciziei protocolare privind prelungirea mecanismului de circulaţie a trenurilor de mărfuri prin regiunea transnistreană, precum şi activizarea, în ultima perioadă, a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol la nivelul reprezentanţilor politici şi al grupurilor de lucru sectoriale.
 
O atenţie specială în cadrul discuţiilor a fost acordată aspectelor ce vizează asigurarea condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a populaţiei. În acest sens, delegaţia de la Chişinău a informat participanţii la reuniune despre acţiunile autorităţilor în domeniul monitorizării şi evidenţei fluxurilor migraţionale, în particular a cetăţenilor străini care sosesc în ţară prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. A fost confirmat faptul că aceste măsuri nu se referă la locuitorii regiunii transnistrene. De asemenea, participanţii la rundă au fost informaţi despre intenţia autorităţilor de la Chişinău de a exclude aplicarea asupra locuitorilor din stânga Nistrului, care posedă documentele de identitate străine, a amenzilor prevăzute pentru cetăţenii străini. Această decizie va contribui la promovarea liberei circulaţii a persoanelor. Delegaţiile participante au apreciat pozitiv informaţia comunicată.

De asemenea, în cadrul negocierilor a fost discutată problematica podului peste Nistru de lângă satele Gura Bîcului şi Bîcioc. Partenerii internaţionali şi-au exprimat interesul de a acorda asistenţa financiară pentru reabilitarea podului şi infrastructurii adiacente, subliniind, totodată, necesitatea deschiderii circulaţiei pe podul în cauză.

Alte subiecte abordate au vizat protecţia ecosistemului pe râul Nistru şi perspectivele demontării funicularului dintre oraşele Rîbnița şi Rezina.  

Runda de negocieri s-a încheiat cu o conferinţă video, în cadrul căreia reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au prezentat rezultatele negocierilor şi au răspuns la întrebările jurnaliştilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Participanţii la şedinţă au convenit să continue la următoarele reuniuni discuţiile pe marginea subiectelor ce figurează pe agenda comprehensivă a procesului de negocieri în formatul „5+2”. Următoarea rundă de negocieri este planificată pentru luna noiembrie la Kiev, informează Biroul pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus