Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-02/la-tiraspol-a-avut-loc-shedintza-ordinara-a-grupurilor-de-lucru-pentru-educatzie-31572.html
Data: Oct 2, 2013 (21:00)

La Tiraspol a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru educaţie

La 1 octombrie curent, în incinta oficiului din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru educaţie de la Chişinău şi Tiraspol.

În cadrul şedinţei au fost puse în discuţie o serie de probleme vizând situaţia şi funcţionarea celor opt şcoli moldoveneşti din partea stângă a Nistrului şi oraşul Bender, care studiază în grafie latină, precum şi efectele juridice ale actelor de studii, eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană.

Partea moldovenească a atras atenţia asupra deteriorării în ultimul an a situaţiei în care activează şcolile moldoveneşti din cauza acţiunilor unilaterale întreprinse de către Tiraspol. A fost subliniată inadmisibilitatea întreprinderii pe viitor a unor astfel de acţiuni, fără coordonarea acestora în cadrul formatelor existente de negocieri.

Amintim că, pe parcursul acestui an, şcolile s-au confruntat cu mai multe probleme: a fost mărită considerabil sau instituită plata pentru arenda edificiilor şi pentru serviciile comunale, au fost create impedimente la transportarea bunurilor materiale şi produselor alimentare pentru şcoli, iar câţiva directori de şcoală au fost intimidaţi.

La subiectul privind efectele juridice ale actelor de studii, eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană, Chişinăul a menţionat că această problemă trebuie să fie soluţionată în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi standardele şi normele dreptului internaţional în domeniu, anunță Biroul pentru reintegrare.