Trimite e-mail | Printeaza
IT
02.10.2013

Buletinul de identitate electronic va fi pus în aplicare din 1 martie 2014

Buletinul de identitate electronic va fi pus în aplicare din 1 martie 2014

Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern. Proiectul Hotărârii privind punerea în aplicare a buletinului de identitate electronic a fost prezentat în şedinţa Guvernului de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. „Această cartelă multifuncțională va asigura cetăţenilor Republicii Moldova perfectarea actelor juridice în format electronic, identificarea şi autentificarea deţinătorului in sistemele şi resursele informaţionale automatizate, accesarea și procesarea serviciilor electronice publice şi private, inclusiv în regim on-line”, a menţionat Pavel Filip.

Utilizarea buletinului de identitate electronic va încuraja extinderea listei serviciilor electronice accesibile. Documentul va arăta la fel ca actualul act de identitate al Republicii Moldova, dar va conţine suplimentar cip integrat şi mijloacele semnăturii digitale, a concretizat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

ID-ul digital va fi eliberat concomitent cu tipul existent de buletin de identitate, la solicitare. La prima documentare cetăţeanul va primi buletin de identitate obişnuit La dorinţă, poate fi documentat cu buletinul de identitate electronic, însă diferenţa de preţ între două tipuri de documente va fi acoperită de către solicitant.

Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat “Registru” este desemnată în calitate de centru autorizat pentru emiterea, utilizarea şi actualizarea certificatelor cheilor publice şi semnăturilor digitale la perfectarea şi eliberarea actelor de identitate.

Pavel Filip a specificat că la elaborarea ID-ului digital s-a respectat legislaţia Republicii Moldova, cerinţele ICAO şi recomandările Uniunii Europene. Implementarea acestui proiect nu necesită cheltuieli financiare din bugetul de stat sau alte cheltuieli suplimentare în procesul de asigurare cu acte de identitate a cetățenilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus