Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-10-01/regim-simplificat-de-tranzit-pentru-trenurile-moldoveneshti-care-la-sud-trec-prin-ucraina-31545.html
Data: Oct 1, 2013 (14:14)

Regim simplificat de tranzit pentru trenurile moldoveneşti care la sud trec prin Ucraina

Circulaţia trenurilor moldoveneşti marfare şi de pasageri, pe sectoarele de cale ferată de la Giurgiuleşti până la Basarabeasca, care pe traseu traversează trei puncte vamale, ar putea fi efectuată într-un regim de tranzit simplificat. La această înţelegere s-a ajuns în cadrul negocierilor purtate de conducerea Ministerului Transporturilor al Republici Moldova cu autorităţile ucrainene, care s-au încheiat azi la Kiev.

Potrivit viceministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, care a condus grupul de negocieri din partea Moldovei, s-a convenit modificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei cu privire la activitatea transportului feroviar în sensul excluderii obligativităţii trecerii controlului vamal şi de frontieră în cazul trenurilor care traversează punctele vamale, având itinerarul din Moldova spre Moldova şi pentru partea ucraineană similar.

Vladimir Cebotari a subliniat că, până în prezent, trenurile moldoveneşti care circulă prin sudul Moldovei, fiind nevoite să traverseze trei puncte vamale, erau obligate să treacă procedura de control vamal de şase ori – de fiecare dată atât la ieşire, cât şi intrare din vamă - fapt care mărea considerabil timpul de trecere a acestui segment şi costurile de transportare a mărfurilor.

Modificările la Acord vor fi prezentate în timpul apropiat Guvernului Moldovei spre aprobare şi ratificare ulterioară de către Legislativ. Procedeul similar urmează să fie efectuat şi de către partea ucraineană, anunță Serviciul de presă al MTID.