Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.10.2013

Abateri privind comercializarea apelor minerale medicinale

În cadrul activităților de supraveghere a pieței, dar și urmare sesizărilor unor consumatori, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, a depistat abateri ale legislației în vigoare privind comercializarea apelor minerale medicinale. Conform legslației în vigoare apa medicinală este identificată ca fiind medicament și respectiv "se utilizează în medicină la recomandarea medicilor și/sau farmaciștilor și se comercializează prin intermediul farmaciilor comunitare". Contrar prevederilor legale, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a depistat expunerea în comercializare mai multor ape minerale medicinale în rețele de comerț din capitală.

Mai mult, apele minerale naturale "Essentuki 4" (Rusia), "Essentuki 17"(Rusia), "Nagutskaia 26" (Rusia), "Bilinska Kyselka" (Cehia) aveau indicate pe ambalaj termenul de valabiliate de 12 luni, fapt ce contravine prevederilor legale (anexa 4 a HG 934 din 15 august 2007), unde este prevăzut că termenul de păstare a apelor minerale medicinale nu trebuie să depășească 3 luni de la data îmbutelierii.

Cu referire la apa minerală medicinală "Bilinska Kyselka" (Cehia), menționăm că importatorul a prerezentat pe ambalaj informaţii neautentice despre caracteristicile produsului. În avizul sanitar eliberat de Centrul Național de Sănătate Publică, produsul "Bilinska Kyselka" (Cehia) este identificat ca fiind apă minerală medicinală, pe cînd importatorul/distribuitorul identifică pe etichetă produsul drept "apă minerală" și respectiv are termenl de valabiliatate de 12 luni, contrar cerințelor legale.

În acest context, printre apele medicinale expuse spre comecializare în rețelele de comerț identificăm și ape în afara termenului de valabiliate și păstate în condiții neadecvate apelor natuarle medicinale.

Agenția pentru Protecția Consuamtorilor menționează că, expunerea în rețelele de comerț cu amănuntul a apelor minerale medicinale poate stimula consumatorii să foloseasca in exces apele medicinale (contrar cerintelor Regulamentului). Apele minerale medicinale, fiind atribuite în lista medicamentelor, trebuie să fie consumate doar la indicația medicilor sau/și farmaciștilor, în doze și perioade prescrise de specialiști, evitîndu-se astfel  consumul excesiv și necontrolat.

Agenția pentru Protcția Consumatorilor a emis deja săptămîna trecută prescripții de retragere din circulație a apelor minerale medicinale pentru 3 din apele medicinale menționate mai sus: "Essentuki 4" (Rusia), "Essentuki 17"(Rusia), "Nagutskaia 26" (Rusia).

Totodată, Agenția a solicitat Agentiei Medicamentului lista apelor medicinale incluse in Nomenclatorul de stat al Medicamentelor pentru a verifica conditiile lor de comercializare. De asemenea, Centrul Național de Sănătate Publică și Agenția Medicamentului au fost sesizate despre încălcările depistate pentru întreprinderea măsurilor de rigoare în calitatea lor de autorități responsabile de implementarea Regulamentului cu privire la apele mineralemedicinale.

Pe această cale, atentionăm agentii economici care comercializează ape minerale medicinale să studieze atent și să respecte Regulamentului cu privire la apele minerale medicinale (anexa 4 a HG 934 din 15 august 2007), întru evitarea acțiunilor ilegale care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus