Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-30/doi-notari-banuitzi-de-legalizarea-actelor-de-stare-civila-false-31520.html
Data: Sep 30, 2013 (17:35)

Doi notari bănuiţi de legalizarea actelor de stare civilă false

În cazul a doi din cei 11 notari publici, suspectaţi că ar fi implicaţi în autorizarea şi legalizarea cu buna ştiinţă a actelor de stare civilă false pentru redobîndirea cetăţeniei române, au fost emise ordonanţe de recunoaşterea în calitate de bănuiţi, respectivii fiind audiaţi astăzi de procurori.

Temei pentru recunoaşterea în calitate de bănuiţi a notarilor a servit depistarea la birourile notariale a seturilor de documente, care au fost autentificate în lipsa persoanelor solicitante, prezenţa cărora era obligatorie. În concret, aceştia sunt bănuiţi de complicitate la confecţionarea, deţinerea şi vînzarea documentelor oficiale false (art.361 Cod penal).

Amintim că, urmare a sesizării făcute de Ministerul Justiţiei privind necesitatea documentării unor grupări care sînt antrenate în activităţi axate pe confecţionarea, deţinerea şi vînzarea documentelor oficiale false pentru perfectarea şi obţinerea cetăţeniei române, Procuratura Generală a pornit cîteva cauze penale în cadrul căror au fost iniţiate măsuri speciale de investigaţie, efectuate de către angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţie, în scopul documentării acţiunilor ilicite.      

În cadrul acţiunilor întreprinse, au fost identificate cîteva grupări criminale care îşi desfăşurau activitatea atît în capitală, cît şi în zona de Sud a ţării. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit, că persoane cheie din cadrul unor grupări criminale, de comun acord cu notari şi cu alte persoane, sunt implicate în activităţi de confecţionare şi autentificare a documentelor oficiale (certificate de naştere, căsătorie, divorţ, deces, etc.), în temeiul cărora, ulterior, are loc obţinerea documentelor primare pentru dobîndirea cetăţeniei române, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.