Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.09.2013

Cinci poliţişti de la Aeroport, condamnaţi pentru extorcarea banilor de la pasagerii curselor internaţionale

Cinci poliţişti de la Aeroport, condamnaţi pentru extorcarea banilor de la pasagerii curselor internaţionale

Cinci colaboratori ai Comisariatului de Poliţie în Transportul Aerian din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău au compărut recent în faţa instanţei de judecată sub acuzaţia de abuz de serviciu.

Procuratura Anticorupţie a demonstrat, inclusiv prin probe audio/video, că începînd cu anul 2010, inculpaţii sistematic primeau de la pasagerii curselor internaţionale, care plecau de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, mijloace băneşti pentru a nu le crea impedimente la trecerea frontierei de stat.

În concret, efectuînd controlul special al pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Chişinău, poliţiştii invitau pasagerii care plecau din ţară într-un birou de serviciu, unde li se comunica despre depistarea unor încălcări sau neregularităţi în acte (fie nu este autentică viza, nu au declarat banii, nu au documente de provenienţă a bunurilor pe care doresc să le scoată din ţară, etc.). Pentru a nu le crea probleme artificiale, poliţiştii primeau de la pasageri sume cuprinse între 5 şi 20 de euro, iar în cazurile în care într-adevăr existau temeiuri de a nu permite trecerea pasagerilor, inculpaţii primeau cîte 250 de euro.
Printre victimele acţiunilor ilegale ale inculpaţilor au fost cetăţeni ai Republicii Moldova, care plecau la muncă peste hotare, dar şi cetăţeni străini.

Poliţiştii au fost documentaţi şi reţinuţi în cadrul unei operaţiuni comune, realizate de procurorii şi ofiţerii anticorupţie, ulterior, la solicitarea procurorilor, aceştia au fosteliberaţi din funcţii.

În cadrul dezbaterilor judiciare procurorii au solicitat ca toţi inculpaţii să fie condamnaţi la pedepse reale cu închisoare, Judecătoria sect. Botanica le-a aplicat la trei dintre aceştia amenzi cuprinse între 3000 şi  6000 lei, iar celorlalţi - cîte 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe termene de probă de 2 ani, cu privarea de dreptul de a activa în organele de drept timp de 5 ani, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus