Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-27/sheful-inspectoratului-fiscal-principal-de-stat-a-avut-o-intrevedere-cu-echipa-de-expertzi-ai-fondul-31500.html
Data: Sep 27, 2013 (08:52)

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar  Internaţional, condusă de Max Alier.  Actuala misiune a FMI este una de monitorizare post-program şi se află în vizită în ţara noastră cu scopul de a efectua o analiză a situaţiei din domeniul fiscal.

În cadrul întrevederii, Max Alier a menţionat că Executivul moldovenesc îşi propune, pentru anul 2014, creşterea veniturilor la BPN şi, în acest context, şi-a exprimat interesul faţă de măsurile concrete pentru următoarele 12-14 luni şi care vor fi veniturile suplimentare de pe urma acestor acţiuni. De asemenea, oficialul a abordat şi subiectul viziunilor de perspectivă şi direcţiile de dezvoltare pe o perioadă mai îndelungată.

Cu referinţă la măsurile orientate spre îmbunătăţirea administrării fiscale şi suplimentarea veniturilor la BPN, Şeful IFPS, Ion Prisăcaru, a menţionat că accentele vor fi puse pe reducerea restanţelor la Buget şi majorarea bazei de impozitare. Actuala conducere a IFPS a demarat un plan strategic de conformare benevolă la onorarea obligaţiunilor fiscale a agenţilor economici şi au fost identificate patru domenii cu grad de risc – construcţii, transport, industria prelucrătoare şi comerţ. Aceste domenii vor beneficia de o atenţie sporită din partea autorităţii fiscale, inclusiv pe dimensiunea educării civismului fiscal şi conformării benevole. Urmare a implementării noilor principii de activitate, a specificat Ion Prisăcaru, Serviciul Fiscal de Stat a realizat venituri bugetare, în opt luni ale anului 2013, cu 10,3% mai mari faţă de aceiași perioadă a anului 2012. Plus de aceasta, a punctat Şeful IFPS, vor fi explorate rezervele din domeniul agrar, inventarierea terenurilor agricole şi trecerea în evidenţă a culturilor şi roadei obţinute vor permite, comparativ cu anii precedenţi, acumularea de venituri suplimentare la Buget.

La acelaşi subiect, Ion Prisăcaru a evidenţiat lansarea de noi produse informaţionale, care vin în ajutorul contribuabililor, dar şi permit să fie preîntâmpinate şi descurajate activităţile economice ilegale. O atenţie sporită va fi acordată în continuare eradicării activităţilor economice ilicite, un  fenomen care afectează încasările la Buget, dar şi creează o concurenţă neloială contribuabililor loiali.

Pe finalul întrevederii, experţii Fondului Monetar Internaţional au apreciat iniţiativele conducerii IFPS şi şi-au exprimat disponibilitatea pentru noi întrevederi, la care să fie discutate subiectele de interes comun, informează Serviciul de presă al IFPS.