Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-26/valeriu-lazar-a-avut-o-int-lnire-cu-comisarul-european-pentru-comer-karel-de-gucht-31486.html
Data: Sep 26, 2013 (13:49)

Valeriu Lazăr a avut o întâlnire cu Comisarul European pentru comerț, Karel De Gucht

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut o întâlnire cu Comisarul European pentru comerț, Karel De Gucht. 
În cadrul întrevederii, Valeriu Lazăr a reiterat interesul RM de a semna Acordul de Asociere cât de curând posibil. Părțile au discutat agenda ulterioară parafării, semnării și intrării în vigoare a Acordului de creare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv și agenda de realizare a deciziei din 25 septembrie a Comisiei Europene privind anularea cotelor de export pentru vinurile moldovenești în spațiul comunitar.
 
Valeriu Lazăr a mulțumit în numele Guvernului Republicii Moldova și a producătorilor locali pentru această decizie și a dat asigurări privind eforturile necesare pentru a beneficia de liberalizarea exporturilor de vin în UE, dar și pentru diversificarea în continuare a piețelor de desfacere pentru produsele moldovenești, în special pentru vinuri.
 
Pe parcursul zilei, ministrul Economiei a participat la lucrările seminarului „Modelul Social European-factor cheie pentru competitivitate”, organizat de Parlamentul European în comun patru agenții europene. În cadrul evenimentului, Valeriu Lazăr a ţinut un discurs cu genericul „Dezvoltarea capitalului uman sporește competitivitatea economică”, informând audiența despre experienţa Republicii Moldovaîn implementarea agendei de reforme în vederea dezvoltării capitalului uman. Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, viitorul dezvoltării economice a țării depinde de capacitatea de a construi un sistem educațional de înaltă calitate și a forței de muncă calificate, care să corespundă cerințelor pieței muncii.
 
„Succesul competitivității constă în dezvoltarea unei sinergii între investițiile în capitalul uman și cel industrial, în prezența unui mediu de afaceri favorabil. Cea mai importantă investiție din partea statului este cea în oameni, deoarece capacitățile și aptitudinile câștigate de aceștea se vor regăsi apoi în piața muncii”, a declarat Valeriu Lazăr.
 
În contextul seminarului,viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a avut o discuție și László Andor, Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
 
Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr s-a întâlnit cu Pervenche Beres, ex-vicepreședinte al Grupului socialiștilor în Parlamentul European, în prezent președinte al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale în Parlamentul European. Părțile au efectuat un amplus schimb de opiniiprivind perspectivele dezvoltării cadrului de cooperare cu UE pe dimensiunea dezvoltarea capitalului uman. Au fost puse în discuție aspecte ale dialogului politic internațional, agenda de reforme asumate de Guvernului Republicii Moldova, provocările în calea realizării aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și alte chestiuni.