Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.09.2013

Codul Transporturilor Rutiere, aprobat de Parlament în prima lectură

Codul Transporturilor Rutiere, aprobat de Parlament în prima lectură

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul Codului Transporturilor Rutiere, care prevede un sistem nou de organizare a activității în domeniu, în conformitate cu normele UE. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a declarat în plenul Parlamentului că proiectul noului Cod vine să asigure condiţii prestării unor servicii de calitate a transporturilor rutiere şi în deplină siguranţă.

Vasile Botnari a subliniat că actualul Cod al Transporturilor Auto, aprobat în 1998, nu corespunde rigorilor domeniului, dar nici principiilor de bază de reglementare a activităţii de antreprenor. Totodată, potrivit ministrului Republica Moldova şi-a asumat în cadrul negocierilor privind semnarea Acordului de Asociere cu UE, angajamentul de a armoniza legislaţia naţională la cea comunitară din domeniul transporturilor rutiere, pentru stabilirea unor norme comune privind condiţiile care trebuie îndeplinite de către operatorii de transport rutier.

Documentul stabileşte, printre altele, noi condiţii de acces la ocupaţie pentru operatorii de transport rutier: buna reputaţie, capacitatea financiară, capacitatea profesională, baza tehnico-materială; încadrarea obligatorie pe categorii de confort a autobuzelor şi autocarelor, procedură care se va efectua în cadrul staţiilor de inspecţie tehnică; dotarea obligatorie cu tahografe şi limitatoare de viteză a autobuzelor şi autocarelor - după o perioadă de tranziţie.

În scopul separării instituţionale a proceselor de planificare şi elaborare a politicilor publice de cele de implementare, în proiectul Codului Transporturilor Rutiere se propune abilitarea Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA) cu funcţii de autorizare, supraveghere şi control, fapt care se estimează că va contribui la diminuarea semnificativă a traficului ilicit de călători şi la responsabilizarea operatorilor de transport rutier.

În vederea sporirii calităţii nivelului de competenţă profesională a conducătorilor auto şi a managerilor de transport rutier, noua redacţie a Codului prevede instituirea examinărilor periodice, odată la 3 ani, în vederea obţinerii certificatelor de atestare a competenţei profesionale, după forma şi modelul european.

Totodată, se preconizează introducerea pentru conducătorii auto, care prestează servicii de transport rutier public, a unor cerinţe de acces la profesie, precum vechimea în muncă sau dovada că este apt din punct de vedere medical.
„Piaţa transporturilor rutiere în Republica Moldova necesită îmbinarea unor condiţii loiale de concurenţă, norme clare şi uniforme privind accesul la profesie, care trebuie să asigure un nivel mai ridicat de calificare profesională a operatorilor de transport rutier, să contribuie la raţionalizarea pieţei, la îmbunătăţirea calităţii serviciilor în interesul operatorului de transport, al clienţilor acestora şi al economiei în ansamblu, precum şi la îmbunătăţirea siguranţei în trafic”, a mai declarat ministrul Vasile Botnari.

Potrivit MTID, proiectul Codului Transporturilor Rutiere urmează să fie examinat de către Parlament şi în a doua lectură.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus