Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.09.2013

Dacian Cioloș: Faptul că UE își deschide piața nu înseamnă că vinurile moldovenești nu pot merge și pe piața rusească

Dacian Cioloș: Faptul că UE își deschide piața nu înseamnă că vinurile moldovenești nu pot merge și pe piața rusească

Rusia nu ar trebui să perceapă ca pe o măsură ostilă decizia Comisiei Europene de a propune accesul neîngrădit al vinurilor moldovenești pe piața Uniunii Europene, pentru că o deschidere a pieței europene pentru aceste produse nu înseamnă că ele nu pot merge și pe piața rusească, a declarat miercuri comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Întrebat dacă decizia CE de a propune accesul neîngrădit al vinurilor moldovenești pe piața UE înainte de intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb încheiat de blocul comunitar cu R. Moldova ar putea fi percepută ca o măsură ostilă de Rusia, Dacian Cioloș a afirmat că nu vede motive pentru o astfel de reacție.

'Nu văd de ce să fie o măsură ostilă. Dacă Rusia dorește, poate să primească în continuare vinurile moldovenești. Faptul că UE își deschide piața nu înseamnă că vinurile moldovenești nu pot merge și pe piața rusească. Din alt punct de vedere, UE totuși este liberă să decidă ceea ce consideră de cuviință în ceea ce privește acordurile comerciale', a declarat comisarul european pentru presa română din Bruxelles.

El a precizat că nu se așteaptă la obstrucții nici din partea unora dintre cei mai mari producători de vinuri din Europa, precum Franța, Italia sau Spania.

'Nu mă aștept la astfel de piedici, pentru că noi am discutat cu aceste state membre atunci când am decis să acordăm această facilitate în cadrul negocierilor acordului de liber schimb și nu facem acum decât să devansăm această decizie printr-o decizie unilaterală, de fapt, a UE. Și date fiind volumele potențiale ale vinurilor moldovenești care pot ajunge pe piața europeană, o piață de 500 de milioane de consumatori, nu cred că vor apărea probleme de această natură. Dincolo de asta, din punct de vedere politic UE—și în numele Uniunii Comisia—s-au angajat să ia toate măsurile care-i sunt la dispoziție pentru a da un semnal clar că apreciază apropierea R. Moldova de UE și că susține acest proces', a precizat Dacian Cioloș.

Comisarul european pentru agricultură susține însă că nu poate estima cât va crește volumul exporturilor de vin din R. Moldova după adoptarea deciziei CE, 'pentru că asta depinde de politica comercială a producătorilor de vinuri' din această țară.

'Ce pot să spun este că până acum cantitatea de vinuri moldovenești pe piața europeană era limitată la câteva sute de mii de hectolitri și deci deciziile comerciale ale producătorilor de vin din R. Moldova trebuiau să ia în considerare această limitare și, sigur, să caute și alte piețe chiar dacă, să spunem, ar fi fost perspective de a crește volumul de export spre UE. În momentul în care această decizie va fi adoptată și de PE, și de Consiliu, sper eu în câteva luni, strategia comercială a producătorilor de vinuri din R. Moldova va putea să integreze faptul că vinurile moldovenești, la fel ca și orice alt vin european, va putea avea acces neîngrădit pe piața europeană fără limite și deci inclusiv acțiunile de promovare comercială, de negociere, de încheiere a unor contracte comerciale vor putea ține cont de acest aspect', a apreciat Cioloș.

Întrebat dacă există suficienți distribuitori de vinuri moldovenești pe piața europeană, Dacian Cioloș a afirmat că acestea sunt deja prezente.

'Eu chiar am aici în birou două sticle de vinuri moldovenești. În urmă cu câteva zile un grup de funcționari români și moldoveni au organizat o degustare de vinuri. Aceasta arată că inclusiv în Bruxelles poți să mergi și să găsești vinuri moldovenești. Deci contacte comerciale există deja, eu am văzut vinuri moldovenești prezente la diferite târguri agroalimentare din UE, la târguri mari, importante, cu alte cuvinte vinurile moldovenești sunt deja prezente, doar că aveau o limitare care de acum înainte nu va mai exista', a conchis Dacian Cioloș. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus