Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-23/a-fost-prelungita-decizia-protocolara-privind-transportul-feroviar-de-marfuri-prin-regiunea-transnis-31442.html
Data: Sep 23, 2013 (22:43)

A fost prelungită decizia protocolară privind transportul feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi prima intrevedere cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Cei doi au semnat o decizie protocolară cu privire la prelungirea mecanismului ce se referă la transportul feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană, pentru o perioadă  de 1 an și 3 luni. După acest anunț, a urmat o întrevedere cu membrii delegațiilor. Discuțiile au durat mai bine de două ore, fiind abordate mai multe subiecte ce se referă la dezvoltarea social-economică, pe ambele maluri ale Nistrului.

În declaraţiile făcute presei, Iurie Leancă a subliniat că atunci când există dorință, părțile pot ajunge la consens. „Prima noastră întâlnire a fost pozitivă, am reușit să semnăm această decizie protocolară, care este importantă pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Vrem să continuăm acest dialog, iar treptat vom găsi soluții pentru toate problemele”, a declarat șeful Executivului.

Premierul a menționat că pe agendă a figurat și subiectul privind instalarea unor puncte de control a migrației. „Avem intenția de a invita partenerii internaționali și pe cei de la Tiraspol ca să le demonstrăm cum va funcționa un punct dintre cele care vor monitoriza fluxul migrațional”, a precizat Iurie Leancă.

La rândul său, Evgheni Șevciuk a menționat că prin semnarea acestei decizii s-a ajuns la un consens pentru a dezvolta economia. El a precizat că a fost făcut un calcul și aplicarea  acestei decizii va contribui la economisirea a 10 milioane de dolari, dintre care 60 %  - de către agenții economici  din dreapta Nistrului.

„Aș vrea ca aceste decizii să fie cât mai multe și cu soluții pozitive. Am făcut schimb de păreri cu Premierul Iurie Leancă și sper ca pe viitor să avem cât mai multe rezultate bune”, a spus Șevciuk.

Decizia protocolară privind transportul feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană a fost semnată pe 30 martie 2013 de ex-Premierul Vlad Filat și liderul administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și urma să expire pe 30 septembrie curent. Respectarea prevederilor documentului este garantată de normele internaţionale în domeniul comercial-economic, feroviar şi vamal, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern..