Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.09.2013

ANRM: Lucrările la conducta Iași - Ungheni sunt în grafic, iar firul principal va fi gata la 20 decembrie 2013

ANRM: Lucrările la conducta Iași - Ungheni sunt în grafic, iar firul principal va fi gata la 20 decembrie 2013

Lucrările la conducta Iași - Ungheni se desfășoară conform graficului stabilit cu constructorii, care s-au angajat să finalizeze firul principal al gazoductului până la 20 decembrie 2013, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Pe 8 august a fost semnat contractul de finanțare între ANRM, în calitate de titular al proiectului, și Autoritatea de Management a Programului Operațional Comun România—Ucraina—Republica Moldova din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

De atunci, s-au bifat cinci etape din acest proiect.

Astfel, pe 13 august 2013, a fost definitivat și aprobat de președintele ANRM planul activităților de expropriere. Conform acestui plan întocmit în baza Legii 255 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică și interes național, terenul va deveni liber de sarcini după emiterea Deciziei de expropriere. Aceasta se va emite până la data de 2 octombrie 2013.

În data de 21 august 2013 s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru firul liniar al conductei de pe teritoriul României (32,193 km). Contractul a fost semnat de reprezentanți ai ANRM și ai asociației de constructori Habau PPS—INSPET—IPM Partners, câștigătoarea licitației, se arată în comunicatul Agenției.

Totodată, începând cu data de 26 august 2013, s-au demarat lucrările de organizare de șantier și mobilizări atât pe locația existentă de la Rediu, cât și la locațiile Popricani—Vulturul și Golăiești, puncte solide stabilite prin autorizația de construcție. În urma predării amplasamentului, în perioada 4—12 septembrie, asociația de constructori a demarat activitățile specifice de mobilizare și organizare de șantier.

În data de 16 septembrie 2013, avut loc la București o întâlnire de lucru între ANRM, Transgaz și asociația de constructori în cadrul căreia s-au stabilit următoarele: stadiul de realizare a lucrărilor conform graficului din contract: organizările de șantier și mobilizările de utilaje și echipamente în zonă, contractele cu subantreprenorii și furnizorii de echipamente declarați în ofertă; în funcție de graficul de livrare a materialului tubular s-a stabilit cu asociația de constructori locațiile și data de începere a lucrărilor de construcții montaj. Acestea au fost stabilite corelat cu zonele libere de acces până la data emiterii deciziei de expropriere (estimată la data de 02.10.2013, se mai arată în comunicat.

În perioada 23 septembrie—2 octombrie 2013, asociația va demara lucrările de construcții—montaj pe terenuri libere de acces în lungime totală de 3,5 kilometri, mai precizează reprezentanții ANRM.

În prezent, în portul Constanța sunt 6.000 de metri de țeavă izolată, care, după operațiunile vamale, începând cu data de 23 septembrie 2013 urmează să fie transportate pe cale rutieră spre șantierele din zona Iași. Tot pe cale rutieră, în perioada 25—28 septembrie, vor sosi în șantier încă 6.500 metri țeavă izolată', au adăugat ei în comunicat.

Vineri, președintele Traian Băsescu a efectuat o vizită la șantierul conductei, în timpul căreia și-a exprimat neîncrederea că lucrările vor fi gata în luna decembrie, așa cum a dat asigurări constructorul în timpul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta.

Traian Băsescu i-a cerut șefului de șantier să îi telefoneze atunci când lucrările la gazoductul Iași-Ungheni vor începe în mod real.

"Aștept un telefon pentru a fi anunțat de începerea reală a lucrărilor. Cinstit, nu cred că se poate face mare lucru până în decembrie. Poate ar trebui să informăm Bruxelles-ul că nu putem să oferim gaze și încălzire Republicii Moldova în această iarnă", a adăugat Traian Băsescu.

Pe 26 august, premierul Victor Ponta a participat la inaugurarea șantierului gazoductului Iași-Ungheni. Câteva zile mai târziu, pe șantierul de la Rediu lucrările au fost abandonate, iar conducta adusă la inaugurare a dispărut, în zonă rămânând doar câteva țevi și două buldoexcavatoare.

Șeful de șantier, Teofil Ciobanu, care este și reprezentant al Transgaz, a declarat jurnaliștilor cu puțin timp înainte de sosirea președintelui Băsescu: "Ne facem treaba. Șantierul e de la Lețcani până la Ungheni. Demararea lucrărilor la șantier înseamnă predarea amplasamentelor, se încheie procedura de expropriere".

"În săptămâna aceea a fost semnat contractul cu UE privind finanțarea lucrărilor, apoi a fost semnat contractul cu firma constructoare, s-a rezolvat contestația. Practic, pe 26 august, s-a inaugurat procedura", a explicat jurnaliștilor Teofil Ciobanu.

Gazoductul Iași-Ungheni are o lungime totală de 43,3 kilometri, din care 32,8 kilometri se află pe teritoriul României. Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de euro, din care 18,2 milioane de euro costă conducta de pe teritoriul României, 8,3 milioane de euro—cea pe teritoriul Republicii Moldova și subtraversarea râului Prut—două milioane de euro.

Capacitatea maximă de transport a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus