Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-20/natalia-gherman-la-washington-moldova-a-indeplinit-conditziile-de-anulare-a-vizelor-pentru-ue-31420.html
Data: Sep 20, 2013 (23:46)

Natalia Gherman la Washington: Moldova a îndeplinit condiţiile de anulare a vizelor pentru UE

Ministrul moldovean de externe și-a încheiat vizita de trei zile în Statelel Unite dînd două interviuri: postului de radio Europa Liberă și cotidianului „Washington Post”. Vă prezentăm un amplu fragment din interviul realizat de corespondentul Europei Libere la Wahsington Richard Solash în traducerea și adaptarea Ilenei Giurchesu și a lui Lucian Ștefănescu.

Europa Liberă: „Așa cum ați menționat în remarcile dvs, Moldova dorește liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană, și ați spus că asta se va întîmpla în prima jumătate a anului viitor. Legat de asta, cum plănuiește Moldova să controleze linia de demarcație cu Transnitria, asigurînd în acelaș timp libertatea de mișcare în țară, inclusiv Transnistria?

Natalia Gherman: „Am făcut multe eforturi și am dat dovadă de multă hotărîre pentru a aplica toate condițile reflectate în planul de acțiune dintre Moldova și Uniunea Europeană pentru a beneficia de o decizie pozitivă de la Uniunea Europeană cu privire la liberalizarea vizelor pentru călătoriile cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană. Prima fază a fost foarte complexă într-adevăr, a cerut un efort constant pentru armonizarea legislației moldovene cu aceea a Uniunii Europene înprobabil cea mai dificile domenii, justiție și interne. Iar după ce ajustarea legislației a fost terminată, am început să o punem în practică, iar asta e probabil cea mai dificilă sarcină, în multe domenii a fost nevoie d erevizuirea completă a practicilor și standardelor pe care le foloseam, în alte domenii am introdus noi legi și prevederi legale adoptate pentru prima oară, deci a urmat provocarea aplicării lor, pentru că a fost nevoie de noi unități și noi structuri. E nevoie de asemenea de o schimbare a mentalității noastre a tuturor moldovenilor, pentru că în cele din urmă vrem unul și același lucru: o Moldovă mult mai sigură și stabilă. Acesta este tipul de Moldovă de care beneficiem de pe urma unei decizii pozitive legate de liberalizarea regimului de vize. Sîntem foarte conștienți că nimic nu vine dela sine, nimic nu e pe gratis. Trebuie să dai dovadă de hotărîre și dedicație, și doar după ce funcționează și e instituționalizat abiua atunci devine normă, devine sustenabil. Și în acel moment când vom primi regimul liberalizat de vize, pentru că m-ați întrebat de conflictul din Transnistria, dacă ne uităm tehnic la prevederile planului de liberalizare Moldova - Uniunea Europeană există doar două condiționalități legate de  rezolvarea conflictului transnistrean: prima e înzestrarea populației cu documente de identitate moldovenești care trăiește pe ambele maluri ale Nistrului, iar asta înseamnă pașapoarte moldovenești biometrice. Sînt foarte fericită să anunț că din momentul cînd am început aplicarea planului de acțiune Moldova - Uniunea Europeană privind liberalizarea vizelor și pînă acum aveme deja mai mult de 52 de procente din locuitorii regiunii transnistrene care sînt în posesia unui pașaport moldovenesc biometri valid. Asta e precondiția pentru călătoriile fără viză. Oamenii urmăresc eforturile întreprinse de guvern, schimbările care se petrec pe teren, precum și evaluările Comisiei Europene și ale statelor membre al Uniunii Europene privind progresele făcute.”

Europa Liberă: Relația dintre Moldova și Rusia nu s-a schimbat deocamdată. Vă așteptați ca Rusia să încerce să folosească conflictul transnisteran pentru a pune presiune pe ambițiile occidentale ale Moldovei, și e Moldova pregătită pentru o asemenea posibilitate?

Natalia Gherman: „Ne apropiem de următoarea rundă de negocieri în format „5+2” care va avea loc la Bruxelles, și e important de știut că agenda acestei runde e coordonată cu ceva timp înainte de a avea loc, iar de ani de zile interesul și hotărîrea Chișinăului a fost de a aduce în contextul formatului discuțiilor chestiunea politică și cea de securitate, așa-numitul coș nr. 3. Chiar credem că a sosit vremea să începem să discutăm elemente ale viitorului statut al regiunii transnistrene din Republica Moldova, și spre asta am vrea să mobilizăm atenția Tiraspolului și a mediatorilor și observatorilor din formatul „5+2”, pentru a sprijini această propunere. Sînt foarte fericită să spun că atît  Statele Unite cît și Uniunea Europeană și OSCE, ca mediatori, împărtășesc acest punct de vedere că fără a creiona modelul unei viitoare rezolvări ar fi foarte dificil să începem rezolvarea unor chestiuni separate. Avem nevoie să știm spre ce fel de înțelegere ne îndreptăm, iar din punctul meu de vedere principiile de bază ale acestei viitoare rezolvări trebuie să fie respectate de toată lumea, asta însemnînd suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Pentru Chișinău, desigur, rezolvarea ideală ar fi statutul special al regiunii transnistrene în cadrul teritoriului statului Republica Moldova. Sîntem pregătiți să discutăm și să reiterăm principiile, sîntem gata să ne uităm la elementele de autoritate dintre centru și regiune, sîntem pregătiți să ne uităm la anumite garanții internaționale care să pună sigiliul pe rezolvare. DIn punctul nostru de vedere nici măcar nu trebuie să începem de la a numi, de la a da un nume, a boteza, de la a da un titlu rezolvării. Trebuie să ne uităm la esența ei, trebuie să ne înțelegem cu privire la elemente și după aceea să ne apropiem de definirea rezolvării. Din nefericire trebuie să spun că Tiraspoului nu pare să fie pregătit să discute esența rezolvării - anume modelul politic.  Din nefericire nici mediatorul rus nu e pregătit să înceapă discutarea acestei chestiuni. Din punctul meu de vedere e contraproductiv, pentru că nu duce la nici un progres, în rundele 5+2 pentru mai mult de un an deja, și nu aduce părțile împreună. Cred că dacă partea rusă chiar ar vrea să ușureze progresul ar fi utilizat mai multă influență asupra negociatorilor moldoveni, iar asta ar fi justificat și statutul lor de mediatori.”

*

În interviul acordat corespondentului Europei Libere la Washington Richard Solash, șefa diplomației moldovene Natalia Gherman a mai spus că nimic din din acordurile cu Uniunea Europeană nu contravine înţelegerilor pe care Republica Moldova le are cu partenerii ruși.

Doamna Gherman a dat aceste asigurări şi în calitatea sa de fost negociator şef al Moldovei pentru Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care va fi parafat în noiembrie, la Vilnius.

Ministrul de externe a anunțat de altfel că în octombrie urmează să sosească la Chişinău experţi ruşi cu care va fi analizat impactul acordurilor negociate cu Uniunea Europeană asupra acordurilor existente cu Rusia.

Natalia Gherman a confirmat de asemenea că  ancheta în aşa-numitul caz Magnitsky a fost redeschisă de guvernul Moldovei, după depunerea jurământului la sfîrșitul lunii mai, și a precizat că ancheta este condusă de Centrul Naţional Anticorupţie.

Avocatul ruso-american Serghei Magnitsky a murit la Moscova, în detenţie preventivă în 2009, după ce dezvăluise o imensă schemă de evaziune fiscală în Rusia - o mare parte din banii deturnaţi au fost spălaţi, se pare, și prin Banca de Economii de la Chișinău.

Europa Liberă