Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.09.2013

Investițiile TIKA în Republica Moldova au fost de circa 50 mln dolari

Turcia va susține dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova prin investiții în alimentarea cu apă și canalizare a localităților, renovarea locuințelor, reabilitarea drumurilor și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri. O delegație turcă  condusă de Bekir Bozdag, Vice Prim Ministru Republicii Turcia și Marcel Răducan ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor au stabilit principalele domenii de colaborare, astăzi în cadrul unei întrevederi la minister.

Oficialii au discutat despre posibilitățile de implementare a proiectelor comune în diferite domenii pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia, precum și au comunicat că un prim pas de colaborare ar fi organizarea expozițiilor internaționale în construcții și arhitectură, evenimente ce ar stimula investițiile turcilor în țara noastră.

“Republica Moldova şi Turcia sunt naţiuni care au legături istorice tradiţionale. Şi este foarte important că pe parcursul mai multor ani relaţiile noastre bilaterale sunt bazate pe principiile de prietenie, înţelegere reciprocă şi colaborare constructivă. Ţin să menţionez că autorităţile moldoveneşti acordă o atenţie sporită asigurării unor condiţii favorabile pentru dezvoltarea şi consolidarea continuă a dialogului moldo-turc. Sunt ferm convins că acest obiectiv important este susţinut în deplină măsură şi de partenerii noştri din Turcia” a comunicat Ministrul Marcel Răducan. De asemenea, oficialul  a menționat că vizita este importantă, în contextul, celei de-a 7 ședințe interguvernamentale moldo-turcă ce va avea loc în luna noiembrie curent, la Chișinău și în cadrul căreia vor fi discutate modalitățile și detaliile tehnice privind implementarea proiectelor concrete. Ministrul și-a exprimat speranța că prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și  Agenția Turcă pentru Cooperare Internațională (TIKA) vor fi implementate proiecte comune ce vor genera noi locuri de muncă și vor spori investițiile în Republica Moldova.
Totodată, Marcel Răducan a menționat că în anul 2014, vor continua discuțiile privind lansarea Agenției de Dezvoltare Regională în UTA Găgăuzia drept rezultat al activității grupului comun de lucru, creat în acest sens.

La rîndul său, E.S.  Bekir Bozdag a comunicat că pînă la moment investițiile TIKA în Republica Moldova  au fost de circa 50 mln dolari, iar drept rezultat al discuțiilor în cadrul întrevederii, acestea vor spori și vor acoperi întreg teritoriul țării. De asemenea, oficialul a mai adăugat că vizitele reciproce vor spori posibilitățile de investiție în anumite domenii, iar potențialul ambelor țări este dispus de a crea strategii de dezvoltare și a dezvolta relațiile de colaborare pentru prosperarea țării, anunță Serviciul  de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus