Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.09.2013

Premierul Iurie Leancă a prezentat Raportul privind activitatea Guvernului în 100 de zile

Premierul Iurie Leancă a prezentat Raportul privind activitatea Guvernului în 100 de zile

Prim-ministrul Iurie Leancă a spus că în urmă cu 100 de zile, după ce a fost învestit în funcție,  Guvernul și-a stabilit trei priorităţi: extinderea locurilor de muncă, lupta cu corupția și accelerarea parcursului european.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că la 28 iunie au fost semnate două acorduri de finanţare, cu BEI şi BERD, care vor permite reabilitarea a 330 km de drumuri începând cu anul viitor. Până acum au fost reabilitate 130 de km de șosea.

Totodată, au fost oferite granturi pentru ca întreprinderile mici şi mijlocii să îşi extindă afacerile şi să angajeze mai multă forţă de muncă. „În total, au fost acordate peste 1600 de granturi şi credite”, a menționat Prim-ministrul.
În agricultură, au fost oferite subvenţii în suma de 122 de milioane de lei. Acestea au atras investiţii private adiţionale de peste 640 de milioane de lei. Subvenţiile statului în agricultură au menţinut aproximativ 4220 locuri de muncă la sate şi au creat alte 1200 de locuri de muncă.
Un alt proiect important este gazoductul Iaşi-Ungheni. „După cum am promis, am lansat de Ziua Independenţei construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni: un proiect de securitate energetică, de care au mare nevoie cetăţenii noştri, dar şi economia noastră. Interconectarea conductelor de gaze va face posibilă reducerea preţurilor la resursele naturale şi la costurile de producţie, iar acest fapt va fi absolut benefic pentru competitivitatea economică a Republicii Moldova”, a declarat Iurie Leancă.
 
Totodată, a fost lansat serviciul e-apostilă, împreună cu Ministerul Justiţiei şi Centrul de Guvernare Electronică. Asta pentru ca oamenii să nu mai stea în rânduri interminabile la ghișee. Anual aproape 100 de mii de oameni făceau cozi pentru apostilă. Acum acest lucru se face electronic, într-un timp mult mai scurt şi la preţuri mai mici.

Tot în cele 100 de zile a fost lansat serviciul MPay. „Computerul nu fură! Am spus acest lucru marţi, 17 septembrie, când am lansat la Orhei serviciul de plăţi electronice MPay. Oamenii şi firmele vor putea plăti de acasă, de la bibliotecă, de la locul de muncă pentru cele mai solicitate servicii ale instituţiilor statului: Cadastru, Poliţia, Oficiul Stare Civilă, Registru. Fermierii vor putea cumpăra online mijloacele de identificare a animalelor domestice. Asta va economisi timp şi bani, va reduce cozile, dar şi interacţiunea cetăţenilor cu funcţionarii statului”, a subliniat șeful Guvernului.

Totodată, ca urmare a ședinței tematice din 20 iulie, Executivul condus de Iurie Leancă a adoptat Foaia de parcurs pentru eliminarea constrângerilor critice în calea afacerilor, care prevede circa 90 de măsuri legislative și normative pentru înlăturarea acestora.

Premierul a mai menționat că au fost finalizate pregătirile pentru lansarea Consiliului Economic, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Prima şedinţă a Consiliului va avea loc la începutul lunii octombrie.

„Dorim să oferim mediului de afaceri libertatea pe care le-am oferit-o cetăţenilor cu patru ani în urmă. Am spus că statul trebuie să devină un partener fidel, onest şi previzibil pentru antreprenorii care corespund aceloraşi criterii. Mizăm şi pe contribuţia Consiliului Economic în acest sens”, a spus Iurie Leancă.
 
Premierul a mai precizat că Executivul s-a angajat să atragă noi oameni în forţele de menținere a ordinii publice. Din cele 2300 de locuri vacante în sistemul MAI au fost suplinite în jur de 1300 de locuri de muncă, dintre care 236 au fost ocupate de femei. În cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare sunt angajate 97 de femei, ceea ce înseamnă 8,4%. Inspectoratul a mai fost echipat cu 1200 de uniforme noi, toate produse în Moldova.

Cât despre cea de-a treia prioritate - accelerarea parcursului european, Iurie Leancă a spus ca Executivul și-a pus două sarcini: să finalizeze negocierile pe Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb.

„În iunie am încheiat negocierile începute de Guvernul condus de preşedintele PLDM, Vlad Filat. Pe 29 noiembrie urmează să parafăm Acordul de Asociere la reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a declarat Iurie Leancă.

Potrivit Biroului de presă al Guvernului, premierul a subliniat că cele trei priorități se vor regăsi în toate acțiunile Cabinetului de miniștri până la sfârșitul mandatului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus