Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.09.2013

BERD consolidează sprijinul pentru ÎMM-urile din Moldova

BERD consolidează sprijinul pentru ÎMM-urile din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi consolidează suportul pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova printr-un nou program-cadru pentru sectorul financiar în sumă de 80 milioane de euro, într-un moment în care accesul la finanţare rămâne limitat. Mobiasbancă - Groupe Société Générale este prima bancă care s-a alăturat la acest program şi va primi un împrumut de €5 milioane pentru creditarea ÎMM-urilor care au nevoie de finanțare pentru a crește.

“Necesităţile de finanţare ale ÎMM-urilor merită o atenţie deosebită întrucât dezvoltarea lor este crucială pentru creșterea economică pe termen lung,” a menţionat Julia Otto, șefa biroului BERD la Chişinău. “Linia de credit acordată Mobiasbancă ca parte a noului program-cadru pentru sectorul financiar va asigura banca cu finanțare pe termen lung pentru investiţiile ÎMM-urilor. Ne dorim să fim mai aproape și de afacerile din regiunile mai îndepărtate ale Moldovei unde e cel mai mult nevoie de finanţare,” a adăugat dumneaei.

Vorbind despre semnarea acestui nou acord, Ridha Tekaia, Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, a menţionat: “Acest  program reprezintă o continuitate a relaţiilor benefice de parteneriat cu BERD în cadrul acordului semnat în 2008, precum şi o oportunitate de a contribui la sporirea avantajelor competitive ale Mobiasbancă pe piaţa bancară. Vom acorda credite pe o perioadă de până la 5 ani pentru a ajuta clienții noștri din întreaga țară și din diferite sectoare să finanțeze capitalul circulant, investițiile și leasing-ul financiar.”

Noul program cadru lansat în 2013 va oferi băncilor şi instituţiilor financiare non-bancare locale o gamă vastă de produse financiare, inclusiv linii de credit pentru a majora finanţarea disponibilă ÎMM-urilor, precum şi pentru a stimula concurenţa, eficienţa şi inovaţiile în sectorul financiar.

Odată cu investiţiile în sectorul privat din Moldova şi îmbunătăţirea accesului la finanţare, BERD de asemenea susţine autorităţile statului în crearea unui climat economic mai favorabil pentru stimularea investiţiilor domestice și străine.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova şi până în prezent a semnat 100 de proiecte investiționale în țară, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria și sectoarele bancare, în sumă totală de aproape €900 de milioane de euro. BERD este de asemenea angajat într-un dialog intens cu autorități privind politici publice pentru a aborda provocările-cheie ale perioadei de tranziție.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus