Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.09.2013

Republica Moldova pledează pentru trecerea la etapa post-monitorizare în dialogul cu Consiliul Europei

Republica Moldova pledează pentru trecerea la etapa post-monitorizare în dialogul cu Consiliul Europei

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut în aceasta seară o întrevedere cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon. Discuţia s-a axat pe agenda europeană a Republicii Moldova şi priorităţile de modernizare şi democratizare a ţării noastre.

Prim-ministrul a menţionat importanţa parteneriatului Republicii Moldova cu Consiliul Europei şi a reiterat obiectivul principal în acest dialog - încheierea monitorizării Republicii Moldova şi trecerea la post-monitorizare.

Şeful Executivului a menţionat că integrarea Republicii Moldova în familia europeană reprezintă o prioritate incontestabilă, iar realizarea angajamentelor este principala preocupare a Guvernului.

La rândul său, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a confirmat disponibilitatea tuturor structurilor CoE, specializate în diverse domenii, de a oferi asistenţa şi expertiza necesară în vederea accelerării reformelor şi înregistrării unui progres real în dezvoltarea Republicii Moldova. 

Un subiect aparte l-a constituit reglementarea transnistreană. În context, oficialul european l-a asigurat pe Premierul moldovean de susţinerea deplină din partea  CoE şi a subliniat că forul european pledează pentru soluţionarea problemei transnistrene în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional.

Părţile au exprimat convingerea că pentru obţinerea unei soluţii viabile în problema transnistreană este necesară consolidarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, dar şi activizarea procesului de negocieri în format internaţional.

De asemenea, oficialii s-au referit la Raportul APCE privind Republica Moldova și la Raportul privind bilanţul cooperării dintre Republica Moldova și Consiliul Europei în perioada iunie 2011 – iulie 2013. În context, Premierul a subliniat importanţa asistenţei CoE pentru țara noastră şi relevanţa programelor comune, ce contribuie la consolidarea reformelor democratice în Republica Moldova. Iurie Leanc a menţionat că țara noastră mizează în continuare pe suportul APCE pentru derularea reformelor şi trecerea la dialogul de post-monitorizare cu Consiliul Europei, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus