Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-18/o-noua-statzie-de-epurare-a-apelor-uzate-inaugurata-la-orhei-31378.html
Data: Sep 18, 2013 (20:14)

O nouă staţie de epurare a apelor uzate, inaugurată la Orhei

O nouă staţie de epurare a apelor uzate, prietenoasă mediului înconjurător și cu o eficiență energetică mai mare a fost inaugurată astăzi la Orhei. Stația de epurare foloseşte tehnologia zonelor umede construite care implică costuri de întreţinere şi exploatare considerabil mai mici decât tehnologia tradiţională.

În prezent tehnologia zonelor umede construite se aplică cu succes în multe ţări din întreaga lume, dar nu a fost implementată până acum în regiune. Staţia este prima care va folosi o astfel de tehnologie, prietenoasă mediului înconjurător, în Europa de Est şi este cea mai mare instalaţie de acest tip din Europa. Costurile investiţionale iniţiale au totalizat suma de 5,5 milioane dolari SUA și sunt mai mici comparativ cu suma de 10 milioane dolari SUA care ar fi fost necesară pentru o staţie convenţională de epurare a apelor uzate, de o capacitate similară.

„Suntem extrem de mulţumiţi de acest proiect, care este rezultatul unei colaborări strânse între Guvernul Republicii Moldova, administraţia locală din raionul Orhei, Comisia Europeană, Banca Mondială și alți parteneri de dezvoltare”, a declarat Qimiao Fan, Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Moldova şi Belarus, care a fost prezent la inaugurare alături de Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru și Șeful Delegației UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola. „Eficienţa energetică sporită şi emisiile reduse ale staţiei vor însemna costuri reduse de exploatare şi întreţinere pentru oraş şi vor genera economii care pot fi direcţionate spre alte necesităţi municipale.”

Noua staţie de epurare a apelor uzate este proiectată cu o capacitate suficientă pentru a epura toate apele uzate generate de oraşul Orhei şi la nivele de eficienţă conforme cerinţelor UE. Se preconizează că ea va genera estimativ 40 procente de economii de energie per metru cub tratat şi va reduce volumul poluării emise în mediul înconjurător datorită performanţei înalte de epurare.

Construcţia staţiei a fost finanţată din Grantul pentru dezvoltare regională şi protecţie socială (2.9 milioane dolari SUA), acordat de Uniunea Europeană, fondurile Ministerului Mediului al Republicii Moldova (2.2 milioane dolari SUA), prin Fondul Ecologic Naţional și Proiectul naţional de alimentare cu apă şi canalizare (0.4 milioane dolari SUA), finanţat de Banca Mondială.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocați pentru 49 de operațiuni la nivel de țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active, angajamentele totale constituind 205,7 milioane dolari SUA. Domeniile de asistență includ reforma regulatorie și dezvoltarea afacerilor, educația, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, aprovizionarea cu apă și canalizare, agricultura și altele. Corporaţia Financiară Internaţională a oferit investiții totale în sumă de 191 milioane dolari SUA, iar Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor a oferit garanții totale în sumă de 95 milioane dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.