Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.09.2013

Max Alier: Prezenta misiune a FMI este una de monitorizare post-program şi are ca scop analiza situaţiei economice din R.Moldova

Max Alier: Prezenta misiune a FMI este una de monitorizare post-program şi are ca scop analiza situaţiei economice din R.Moldova

Iurie Leancă a avut o întrevedere cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Max Alier, aflată în vizită în Republica Moldova. Max Alier l-a informat pe Premier că prezenta misiune a FMI este una de monitorizare post-program şi are ca scop analiza situaţiei economice din Republica Moldova, precum şi examinarea necesităţilor de cooperare în vederea elaborării politicilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice în ţara noastră.

Părţile au făcut un schimb de opinii asupra evoluţiilor Republicii Moldova de la ultima misiune a FMI. În context, Max Alier a remarcat dinamica pozitivă a dezvoltării principalilor indicatori economici în prima jumătate a anului 2013 şi faptul că țara noastră a avut una dintre cele mai înalte rate de creştere economică în Europa. Oficialul a apreciat şi tendinţele pozitive pe care le înregistrează Republica Moldova în combaterea sărăciei.

Reprezentanţii FMI au evidenţiat patru domenii de interes prioritar pentru actuala misiune: politicile fiscale, reformele structurale, stabilitatea sistemului financiar-bancar şi politicile monetare.

Premierul a declarat că Guvernul este interesat în dezvoltarea relaţiilor cu FMI, menţionând că acest aspect are un rol important şi pentru dialogul cu alţi parteneri de dezvoltare ai ţării noastre.

Iurie Leancă a mai menţionat că Executivul este deschis pentru discuţii cu experţii FMI asupra modalităţilor de depăşire a problemelor existente şi continuarea reformelor.

Premierul a exprimat speranţa că rezultatele misiunii şi evaluările efectuate vor constitui drept bază pentru iniţierea discuţiilor asupra unui nou Program de cooperare cu FMI.

Actuala misiune FMI se va afla în Republica Moldova până la 1 octombrie, anunță un comunicat al Executivului.

Programul de trei ani, încheiat de FMI cu Moldova, aprobat pe 29 ianuarie 2010 şi care a expirat la sfârşitul lunii aprilie 2013, prevedea o asistenţă financiară totală în mărime de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (aproximativ $574,4 milioane), dintre care Moldova a primit 320 de milioane de DST ($490 milioane). Ultima tranşă n-a fost acordată Moldovei din cauză că ţara nu şi-a onorat o parte din angajamentele asumate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus