Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.09.2013

Igor Corman a avut o întrevedere cu Președintele APCE, Jean-Claude Mignon

Igor Corman a avut o întrevedere cu Președintele APCE, Jean-Claude Mignon

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut o întrevedere cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 17-19 septembrie 2013.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte referitoare la agenda europeană a Republicii Moldova, perspectivele Summitului de la Vilnius din noiembrie curent, cooperarea cu Consiliul Europei și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, evoluțiile înregistrate în soluționarea conflictului transnistrean.

Președintele Parlamentului a exprimat gratitudine pentru programul de sprijin oferit Republicii Moldova de către CoE „Facilitatea Parteneriatului Estic”, care vizează susținerea alegerilor libere și corecte, reforma sistemului judiciar, buna guvernare, lupta cu corupția și criminalitatea cibernetică.

Totodată, Igor Corman a mulțumit Președintelui APCE pentru sprijinul oferit în realizarea angajamentelor Republicii Moldova față de CoE. Referindu-se la obiectivul de încheiere a procedurii de monitorizare a Republicii Moldova de către CoE, Igor Corman a subliniat că anul trecut Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un Planul de acţiuni privind onorarea angajamentelor asumate de țara noastră, care include un amplu program de activităţi pentru îndeplinirea acestora. Recent, a fost elaborat primul raport de evaluare a gradului de realizare a angajamentelor.

Potrivit Președintelui Parlamentului, noul program de asistență al CoE, care va fi implementat cu sprijinul financiar al UE, va ajuta Republica Moldova în realizarea angajamentelor și în continuarea reformelor inițiate de țara noastră.

Președintele APCE, Jean-Claude Mignon a declarat că APCE și CoE susțin plenar demersurile Republicii Moldova de integrare europeană și de semnare a Acordului de Asociere Republica Moldova-UE. ”Summitul de la Vilnius este foarte important pentru Republica Moldova, dar și pentru țările din regiune în general. Sperăm să fie găsită o soluție foarte rapidă în privința liberalizării regimului de vize”, a subliniat Președintele APCE. 

Potrivit Președintelui APCE, Comisia de monitorizare a CoE elaborează un raport de progres, care va fi dezbătut în cadrul APCE la începutul lunii octombrie. Jean-Claude Mignon a precizat că respectivul raport este unul ordinar, fiind prezentat de fiecare stat monitorizat de CoE odată la doi ani. Președintele APCE a precizat că o bună parte din angajamentele Republicii Moldova față de CoE au fost îndeplinite.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman și Președintele APCE Jean-Claude Mignon au avut o abordare comună în privința reglementării conflictului transnistrean. Interlocutorii au pledat pentru consolidarea măsurilor de încredere între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, încurajând dialogul între instituțiile de la Chișinău și Tiraspol, cu sprijinul CoE și UE.

„Îmi exprim disponibilitatea noastră pentru a utiliza dimensiunea parlamentară în acest sens, astfel încât să creăm cât mai multe punți între cele două maluri ale Nistrului, pentru a le asigura cetățenilor bunăstarea”, a menționat Igor Corman.

În același context, Președintele APCE a reiterat că Republica Moldova este un stat suveran, integru și indivizibil și prin conjugarea eforturilor autorităților vor fi identificate modalitățile de soluționare a conflictului. Jean-Claude Mignon a declarat că va reitera, în cadrul vizitei de mâine în regiunea transnistreană a țării, crearea unei platforme de dialog la nivel parlamentar între Legislativul Republicii Moldova și Sovietul Suprem din regiunea transnistreană.

Președintele APCE Jean-Claude Mignon va avea astăzi întrevederi cu deputații membri ai delegației parlamentare la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, condusă de Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici, dar și cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, anunță un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus