Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.09.2013

Guvernul a aprobat Foaia de parcursul pentru eliminarea constrângerilor în afaceri

Guvernul a aprobat Foaia de parcursul pentru eliminarea constrângerilor în afaceri

A fost aprobată Foaia de parcurs privind acţiunile Guvernului pentru eliminarea constrângerilor critice în calea afacerilor. Foaia de parcurs prevede circa 90 de măsuri legislative și normative și include o serie de acțiuni în domenii-cheie de politici, cu impact direct asupra businessului: administrarea fiscală, comerțul transfrontalier și administrarea vamală, concurența, accesul la finanțare și la o justiție eficientă și credibilă.
 
Înlăturarea constrângerilor critice va spori competitivitatea firmelor moldovenești și va permite economiei să beneficieze la maximum de regimurile comerciale preferențiale cu CSI și UE.

Documentul este rezultatul deciziilor adoptate în cadrul Ședinței tematice a Guvernului din 20 iulie 2013,  dedicată condițiilor mediului de afaceri moldovenesc.

Măsurile sunt orientate, în special, spre beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii și prevăd simplificarea condițiilor la toate etapele unei afaceri – de la înființare până la  lichidarea acesteia.

Foaia de parcurs, care cuprinde anii 2013-2014, prevede eliminarea obligativității deschiderii unui cont bancar temporar și depunerii a cel puțin 40 la sută din capitalul social al societății comerciale, dar și a obligativității ștampilei și transformarea acesteia într-o condiție opțională, perfecționarea procedurii de restituire a TVA, accizelor și plăților excedente ale impozitelor, dezvoltarea abordărilor bazate pe analiza riscurilor în efectuarea controalelor de stat, inclusiv în domeniul fiscal și vamal, abrogarea sau modificarea actelor normative contradictorii Legii privind concurența.

Guvernul va institui un mecanism efectiv de sancționare a funcționarilor publici și a conducătorilor autorităților publice pentru încălcarea cadrului normativ care reglementează activitatea de întreprinzător. În plus, va revizui anual sancțiunile pentru aceste încălcări.

În cel mult 3 luni, Guvernul panifică să facă o evaluare a  măsurilor din Foaia de parcurs, pe o platformă deschisă și accesibilă de comunicare, cu implicarea întreprinderilor autohtone și străine și cu susținerea partenerilor de dezvoltare, anunță un comunicat al Guvernului.



cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus