Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.09.2013

Štefan Füle: La Vilnius sperăm să auzim o noutate bună în privinţa avansării procesului de liberalizare a regimului de vize pentru R.Moldova

Štefan Füle: La Vilnius sperăm să auzim o noutate bună în privinţa avansării procesului de liberalizare a regimului de vize pentru R.Moldova

Astăzi, 13 septembrie la Erevan a avut loc reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai țărilor Parteneriatului Estic. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Natalia Gherman, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În cadrul şedinţei au fost discutate pregătirile către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, inclusiv în contextul evoluțiilor din statele partenere în realizarea angajamentelor asumate în relațiile lor bilaterale cu UE.
 
În cadrul intervenţiei sale, Viceprim-ministrul Natalia Gherman, s-a referit la obiectivele agendei europene a ţării noastre către Vilnius şi imediat după, salutând poziţia de sprijin a Uniunii Europene, menţionată de Comisarul european, Štefan Füle şi Secretarul General-adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid care de asemena au participat la reuniune. Implementarea Acordului de Asociere va imprima o dinamică ascendentă procesului de modernizare a țării determinat de atașamentul R. Moldova față de valorile europene și având drept obiectiv final integrarea europeană, prin preluarea modelului de dezvoltare construit de Uniunea Europeană, a declarat dna Viceprim-ministru. În același context, șefa diplomației moldovenești a punctat și recentele progrese în realizarea angajamentelor asumate în dialogul cu UE, printre care prezentarea Comisiei Europene a informației despre acțiunile întreprinse de RM pentru finalizarea implementării fazei a II-a a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

De asemenea, Natalia Gherman s-a referit la vocea societății civile pentru realizarea priorităţilor Parteneriatului Estic şi în acest sens a fost reiterată importanţa recomandărilor către Summit-ul de la Vilnius al Forului Societății Civile al Prteneriatului Estic, care anul acesta va avea loc la Chișinău în perioada 4-5 octombrie curent.

Potrivit MAEIE, Comisarul European Štefan Füle, a menţionat că în ceea ce priveşte Republica Moldova, parafarea în cadrul Summit-ului de la Vilnius a Acordului de Asociere cu UE, care va include crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător și semnarea ulterioară a acestuia pe parcursul anului viitor, pe durata mandatului actualei Comisii Europene, rămâne a fi unul dintre obiectivele noastre comune şi un angajament personal al Comisarului. "La Vilnius sperăm să auzim o noutate bună în privinţa avansării procesului de liberalizare a regimului de vize pentru Republica Moldova", a declarat în cadrul conferinţei de presă Comisarul European.

Cu ocazia reuniunii, dna Viceprim-ministru Natalia Gherman a avut o serie de discuții cu înalţii oficiali UE şi ai partenerilor estici. De asemenea, a avut loc întrevederi cu Ministrul afacerilor externe al Armeniei, Edvard Nabaldian şi Ministrul integrării Europene şi Euroatlantice al Georgiei, Alexi Petriashvili.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus