Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-13/pavel-filip-permisele-de-conducere-ob-inute-fraudulos-trebuie-anulate-centrul-na-ional-anticorup-ie--31312.html
Data: Sep 13, 2013 (18:21)

Pavel Filip: "Permisele de conducere obținute fraudulos trebuie anulate. Centrul Național Anticorupție a deschis dosar penal în cazul de la Căușeni"

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor prezintă primele rezultate ale campaniei "Permis pentru viaţă", scopul căreia este informarea cetăţenilor despre noile reguli de obţinere a carnetului de şofer. Datorită procedurii transparente de examinare şi excluderii posibilităţilor de mituire, în luna august numărul persoanelor care au obţinut permisul auto s-a redus în jumătate.

"Principalul obiectiv al reformei sistemului de examinare auto este excluderea corupţiei pe traseul obţinerii permisului. La volanul automobilului trebuie să fie admişi numai şoferii bine pregătiţi, care şi-au primit carnetul de conducere în baza cunoștințelor", a menţionat Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în cadrul conferinței de presă.

Ministrul TIC a informat că numărul birourilor de examinare a fost redus de la 37 la 17, toate fiind dotate cu sisteme de monitorizare audio şi video. Au fost echipate cu supraveghere audio/video şi 22 de automobile pentru proba practică. "Datorită procedurii transparente de examinare şi excluderii posibilităţilor de mituire, procentul reuşitei susţinerii examenului auto în luna august s-a redus în jumătate. În lunile precedente circa 50 la sută din candidaţi promovau examenul din prima probă", a declarat Pavel Filip.

Nu toţi însă au acceptat noile condiţii. MTIC a inițiat o anchetă de serviciu într-un caz grav de fraudare a examenului auto, depistat la Căuşeni. Pe 13 august, din cei 154 de candidaţi au promovat proba teoretică 80 la sută, iar cea practică - 85 la sută.

Tehnic, reiese că fiecare computer din cele 5 aflate în birou a lucrat 11 ore încontinuu, din considerentul că fiecare candidat s-a aflat regulamentar în faţa calculatorului 20 de minute. Perioada de desfăşurare a probei practice a constituit 25 de ore, având în vedere că fiecare candidat, potrivit regulamentului, s-a aflat la volanul automobilului timp de 10 minute.

Întrebat de jurnaliști despre rezultatele anchetei, ministrul TIC a comunicat că pentru încălcarea regulamentelor interne, doi angajaţi ai Î.S. ”CRIS ”Registru” au fost concediaţi, iar unul s-a ales cu mustrare aspră. În urma sesizării Centrului Naţional Anticorupție, ofițerii CNA au pornit o urmărire penală pe acest caz. "Vom insista ca toate permisele eliberate cu grave încălcări să fie anulate", a accentuat ministrul.

"Responsabilitate pentru fenomenul corupţiei poartă atât cei care vând permise, cât şi cei care oferă mită pentru acestea. Lupta cu corupţia în acest sistem are scopuri pe care şi le doresc toţi: şoferii, pasagerii, pietonii – astfel ca la volanul automobilului să nu ajungă persoane care reprezintă un pericol", a concluzionat Pavel Filip.

Potrivit MTIC, campania de informare "Permis pentru viaţă" a fost lansată de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor la 1 august în contextul modificărilor în Regulamentul cu privire la obținerea permisului de conducere.