Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.09.2013

Parlamentul European cere Moscovei să pună capăt presiunii asupra ţărilor ex-sovietice implicate în Parteneriatul Estic

Parlamentul European cere Moscovei să pună capăt presiunii asupra ţărilor ex-sovietice implicate în Parteneriatul Estic

Parlamentul European (PE) a cerut joi Rusiei să pună capăt presiunilor 'inacceptabile' asupra ţărilor din fosta URSS care încearcă să se apropie din UE prin intermediul Parteneriatului Estic (PaE), informează un comunicat al PE.

Printr-o rezoluţie adoptată la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a PE, eurodeputaţii au 'invitat' Moscova 'să se abţină de la exercitarea de presiuni' asupra a şase state, printre care şi Republica Moldova, implicate în programul propus de UE.

Amintind de cazul recentelor sancţiuni economice împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova şi a ameninţărilor la adresa Armeniei, pentru a le determina să nu semneze sau să nu înceapă acorduri cu UE la viitorul summit al PaE din noiembrie, de la Vilnius, eurodeputaţii subliniază că Rusia trebuie 'să respecte dreptul suveran' al acestor ţări 'de a-şi face propriile alegeri politice', apreciind că presiunile Moscovei sunt 'inacceptabile'.

Rezoluţia respinge ferm ideea conform căreia relaţiile UE şi ale Rusiei cu ţările din PaE pot fi tratate ca un 'joc de sumă zero'. În loc să utilizeze conflictele îngheţate din zonă în propriul interes economic şi geopolitic, Rusia ar trebui sa coopereze şi să contribuie constructiv la stabilitatea economica şi politică a regiunii, se arată în continuare în textul adoptat.

Eurodeputaţii încurajează ţările din PaE să continue pregătirile pentru summitul de la Vilnius şi să nu "sucombe sub presiunile" Rusiei. Ei reafirmă sprijinul puternic pentru începerea sau semnarea acordurilor cu acele ţări din PaE 'care sunt pregătite şi doritoare', în cursul summitului de la Vilnius.

UE trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru apărarea ţărilor din PaE care au fost expuse la presiuni 'deschise, alarmante şi escaladante' din partea Rusiei, mai subliniază eurodeputaţii, cerând Comisiei Europene şi Consiliului să propună 'măsuri concrete şi efective' pentru a sprijini ţările partenere în aspiraţiile şi alegerile lor europene.

Ucraina, Armenia, Georgia şi Republica Moldova pot să semneze sau să înceapă acorduri de asociere sau comerciale cu UE la summitul PaE de la Vilnius din noiembrie. Rusia a blocat recent importurile de la un mare producător ucrainean de dulciuri şi a interzis importurile de vin şi de băuturi alcoolice din Republica Moldova, sancţiuni comerciale despre care eurodeputaţii cred că sunt 'acoperiri pentru o presiune politică evidentă'. Armenia a anunţat recent ca se vă alătura Uniunii Vamale Ruse, ceea ce este incompatibil cu un acord de liber schimb cu UE. Deputaţii cred că acest anunţ a avut loc ca urmare a 'ameninţărilor privind securitatea' din partea Rusiei, se menţionează în comunicatul citat.

Lansat în 2009, Parteneriatul Estic are drept scop apropierea fostelor state sovietice de UE, ceea ce Moscova consideră a fi o atingere adusă sferei sale de influenţă.

Miercuri, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle, a declarat în cadrul dezbaterii la raport din plenul PE că 'orice ameninţare provenită din Rusia legată de posibilitatea semnării de acorduri cu UE este inacceptabilă'. Asta include 'toate formele de presiune', a adăugat Stefan Füle, făcând referire la creşterea preţului energiei sau la obstacole vamale.

Înaltul oficial european a subliniat că apropierea între UE şi ţările implicate în PaE - Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova - nu este 'conceput în dauna Rusiei' şi că, dimpotrivă, aceasta va beneficia de program, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus