Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-11/valeriu-lazar-prin-eliminarea-a-orice-bariere-pentru-func-ionarea-fabricii-de-biogaz-construita-la-d-31262.html
Data: Sep 11, 2013 (14:30)

Valeriu Lazăr: Prin eliminarea a orice bariere pentru funcționarea fabricii de biogaz, construită la Drochia în calitate de proiect pilot, vom stimula dezvoltareapieței de regenerabile în întregime

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a vizitat marți prima fabrică de biogaz la nivel industrial din Republica Moldova, pentru a se familiariza cu condițiile de construcție și a asigura buna funcționare a proiectului după lansare.

Fabrica a fost construită în or. Drochia de întreprinderea germană Suedzucker Moldova și are o capacitate de producție de cca 8 mil. metri cubi de gaz pe an. Biogazul va fi produs din borhotul de sfeclă de zahăr, rezultat din producerea zahărului la fabricile Suedzucker, și va asigura cca 13% din necesitățile de energie ale companiei. Centrala pe bază de cogenerare a întreprinderii va produce energie termică și energie electrică pentru necesitățile proprii în sezonul de producere, iar în restul timpului energia electrică va fi livrată în rețeaua de distribuție.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat curajul companiei de a face o investiție de peste 7 milioane de euro în dezvoltarea surselor regenerabile de energie. El a subliniat că perioada de recuperare a investiției, de 5 ani, este una rezonabilă, și va permite întreprinderii să canalizeze mijloacele financiare economisite în dezvoltarea personalului și a altor direcții de business.

Valeriu Lazăr a menționat că statul a susținut inițiativa companiei private prin intermediul  Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și PNUD, pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și altor documente necesare pentru construcția fabricii de biogaz. Ministrul Economiei a amintit că obiectivul Republicii Moldova este de a mări cota surselor de energie regenerabile până la 20% din energia utilizată către anul 2020, în conformitate cu Strategia Energetică a țării, acest obiectiv fiind în linie cu politicile Uniunii Europene în domeniu. Proiectul implementat de întreprinderea germană contribuie semnificativ la realizarea acestui obiectiv, a precizat Valeriu Lazăr.

Potrivit Ministerului Economiei, viceprim-ministrul a fost însoțit în vizită de către reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică, Rețelelor Electrice de Distribuție Nord-Vest, alte instituții din domeniu, pentru a pune la punct detaliile legate de darea în exploatare a fabricii de biogaz și buna funcționare a acesteia pe viitor.