Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-11/pirkka-tapani-tapiola-in-perioada-12-octombrie-28-de-ambasadori-membri-ai-comitetului-politic-i-de-s-31266.html
Data: Sep 11, 2013 (17:11)

Pirkka Tapani Tapiola: În perioada 1-2 octombrie, 28 de ambasadori, membri ai Comitetului politic și de securitate al Uniunii Europene, vor întreprinde o vizită la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit astăzi, 11 septembrie a.c., scrisorile de acreditare din partea ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapani Tapiola.

Șeful statului i-a urat succes diplomatului în exercitarea misiunii sale, totodată apreciind înalt activitatea predecesorului său, Dirk Schuebel. Președintele Nicolae Timofti a reafirmat angajamentul autorităților de la Chișinău de a urma parcursul european al Republicii Moldova. „Vom implementa reformele asumate în cadrul programului Parteneriatului Estic, în pofida rezistenței forțelor din interiorul și din exteriorul țării față de politica de apropiere de Uniunea Europeană”, a spus președintele țării. Nicolae Timofti a mulțumit oficialului european pentru sprijinul și asistența financiară acordată Republicii Moldova de Uniunea Europeană în procesul de reformare a instituțiilor statului.

Ambasadorul Pirkka Tapani Tapiola a declarat că Republica Moldova va beneficia și pe viitor de sprijinul UE pentru politica sa de aliniere la standardele spațiului comunitar. Diplomatul a salutat agenda de reforme a autorităților Republicii Moldova și a subliniat importanța stabilirii unui climat de încredere între cele două maluri ale Nistrului în vederea reglementării diferendului transnistrean. „Uniunea Europeană nu se va lăsa antrenată în jocuri geopolitice, ci va urma politica sa de acordare asistenței țărilor care împărtășesc aceleași valori cu UE. Orice presiune politică sau economică îndreptată împotriva statelor participante la programul Parteneriatului Estic, din cauza angajamentelor față de UE, este inacceptabilă”, a spus diplomatul.

Pirkka Tapani Tapiola l-a informat pe președintele Nicolae Timofti că, în contextul sprijinului politic acordat țării noastre de UE, în perioada 1-2 octombrie a.c., 28 de ambasadori, membri ai Comitetului politic și de securitate al Uniunii Europene, vor întreprinde o vizită la Chișinău, iar Comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Stefan Fule, va participa pe 4 octombrie a.c. la Forumul organizațiilor nonguvernamentale din Republica Moldova.

Tot astăzi, 11 septembrie a.c.,  șeful statului, a primit scrisorile de acreditare din partea ambasadorului Australiei în Republica Moldova, cu reședința la Moscova, Paul Andrew Myler, anunță Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.