Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-11/monica-macovei-federatzia-rusa-joaca-necinstit-shi-ilegal-impotriva-intereselor-moldovei-31261.html
Data: Sep 11, 2013 (14:21)

Monica Macovei: Federaţia Rusă joacă necinstit şi ilegal împotriva intereselor Moldovei

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE - Republica Moldova, critică decizia serviciului sanitar rusesc de a interzice importurile de vin din Republica Moldova.

'Embargoul impus de Federaţia Rusă pe importurile de vin este o încercare urâtă de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Această provocare arată că Federaţia Rusă nu îi respectă pe cetăţenii Republicii Moldova şi vrea să le interzică prosperitatea pe care le-o oferă piaţa Uniunii Europene.'

Monica Macovei a explicat în continuare: 'Cu circa două luni înainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Federaţia Rusă foloseşte un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, sancţionând hotărârea cu care Republica Moldova îşi continuă parcursul european. Serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de 'minister de război' pentru a pedepsi ţările din 'vecinătatea apropiată' care nu răspund ordinelor Federaţiei Ruse.

Să nu uităm că bunăstarea şi stabilitatea sunt în Uniunea Europeană, unde trăiesc 500 de milioane de oameni.

Aceasta este o piaţă pentru vinuri şi alte produse din Republica Moldova, piaţa în care se aplică reguli pentru fiecare parte, se joacă previzibil şi corect şi nu există provocări şi şantaje'.

'În plus embargo-ul 'comercial' este şi ilegal: Federaţia Rusă este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din 2012 însă, la numai un an după aderare, ignoră regulile acestei organizaţii. Conform principiului echivalării, Federaţia Rusă acceptă măsurile sanitare luate de Republica Moldova. Interdicţia pentru importul de vinuri a fost adoptată fără a se cere informaţii de la autorităţile din Republica Moldova şi fără a se solicita inspecţii la producătorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari ruşi.

Republica Moldova se poate adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului pentru încălcarea a Acordului General pentru Tarife şi Comerţ şi poate cere despăgubiri din partea Federaţiei Ruse. Voi solicita Comisiei Europene să susţină demersurile Republicii Moldova în acest sens', a declarat Monica Macovei.