Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.09.2013

Guvernul de la Chişinău: Decizia Rusiei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice este una regretabilă

Guvernul de la Chişinău: Decizia Rusiei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice este una regretabilă

Prim-ministrul Iurie Leancă a convocat în dimineaţa zilei o şedinţă de lucru la care au participat miniştrii şi responsabilii din ministerele Agriculturii, Economiei şi Afacerilor Externe.

Urmare unei analize a situaţiei create, a fost luată decizia de a solicita autorităţilor de la Moscova lansarea consultărilor pentru dezvoltarea unui sistem de livrare a băuturilor alcoolice conform normelor Acordului de comerţ liber în cadrul CSI, care se bazează pe reglementările OMC, la care ambele țări sunt membre.

În urma consultărilor urmează să fie identificate toate cerinţele de calitate şi inofensivitate pentru accesul pe piaţa rusă a produselor vinicole moldoveneşti, astfel încât să se ţină cont de noile solicitări ale Federației Ruse, inclusiv ajustarea mecanismului de certificare.

Grupul de experţi moldoveni este gata să se deplaseze în orice moment la Moscova pentru consultări în această privinţă.

După restricţiile comerciale aplicate de Federaţia Rusă în anul 2006 la livările de carne, mere și vinuri, Republica Moldova şi-a îmbunătăţit sistemul de calitate a producţiei exportate şi a diversificat piețele de export.

Țara noastră exportă în Federaţia Rusă 28 la sută din vinuri şi 22 la sută din divinuri, în valoare de 60 de milioane de dolari, ceea ce constituie 3% din volumul total al exporturilor, anunță un comunicat al Guvernului.

Amintim că Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool.

Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicţii vor fi valabile până când autorităţile competente din Republica Moldova nu vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerinţelor impuse.

Rospotrebnadzor a anunţat marţi că în loturile de vinuri importate în ultima perioadă a fost depistată în catităţi mari o substanţă nocivă, care afectează în special rinichii şi ficatul. Potrivit serviciului rus pentru protecţia consumatorilor, este vorba de opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti "Purcari", "Cricova" şi "Aroma".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus