Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.09.2013

Estonia va continua să ofere asistenţă Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Estonia va continua să ofere asistenţă Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Urmas Paet, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate diverse aspecte ale cooperării moldo-estoniene, în special perspectivele de extindere a relaţiilor bilaterale în contextul integrării Republicii Moldova în UE.  
 
Prim-ministrul a remarcat dinamica pozitivă a colaborării dintre cele două state şi a menţionat că Republica Moldova este interesată în preluarea experienţei Estoniei în diverse domenii, inclusiv în procesul de aliniere la standardele europene. 

La rândul său, Urmas Paet a declarat că Estonia este un susţinător puternic al aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi a confirmat disponibilitatea ţării sale de a continua să ofere asistenţă şi expertiză în acest scop.

Șeful diplomației estoniene a exprimat convingerea că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova vor aprecia efortul depus în realizarea obiectivului menţionat, iar Summitul de la Vilnius va fi unul de succes pentru ţara noastră.

Începînd cu anul 2000, contribuţia Estoniei la realizarea proiectelor în Republica Moldova a crescut de zece ori. În anul 2012, guvernul estonian a finanţat 15 proiecte cu impact direct în Republica Moldova, în domenii precum asistenţa medicală, protecţia socială, drepturile omului, protecţia concurenţei de piaţă, transparenţa guvernării, securitatea informaţională. Totodată, se preconizează lansarea unor noi proiecte cu sprijinul Estoniei în domeniul educaţiei, cercetărilor ştiinţifice, administraţiei publice locale şi regionale, anunță un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus