Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-09-11/declaratzia-premierului-iurie-leanca-privind-decizia-moscovei-de-a-impune-restric-ii-la-importul-de--31268.html
Data: Sep 11, 2013 (18:40)

Declaraţia Premierului Iurie Leancă privind decizia Moscovei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice moldoveneşti

În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Iurie Leancă s-a referit la decizia Moscovei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusească. El a spus că decizia este regretabilă şi neîntemeiată şi Guvernul de la Chişinău va face tot posibilul pentru a rezolva situaţia, astfel încât economia naţională, dar şi relaţiile cu Federaţia Rusă să nu fie afectate.

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, să întreprindă acţiuni pentru ca toate autorităţile statului să asigure calitatea produselor exportate în afara ţării.

Totodată, şeful Executivului i-a solicitat vicepremierului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, să aibă o comunicare activă  la nivelul factorilor de decizie din Federaţia Rusă pentru a asigura condiţiile necesare pentru exportul pe această piaţă importantă pentru Republica Moldova.

În plus, Iurie Leancă i-a cerut vicepremierului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, să  identifice căi pentru dezvoltarea unui sistem de livrare a băuturilor alcoolice conform normelor Acordului de liber schimb în cadrul CSI, care se bazează pe normele OMC, din care fac parte ambele ţări.

Premierul a menţionat că Executivul de la Chişinău a comunicat autorităţilor ruse că experţii moldoveni sunt gata să se deplaseze în orice moment în Federaţia Rusă pentru consultări în acest sens.

Şeful Cabinetului de miniştri a precizat că ţara noastră nu a avut niciodată asemenea situaţiii cu statele Uniunii Europene, amintind că în anul 2006 Moscova a aplicat restricţii la importul produselor moldovenesti, după care Republica Moldova şi-a îmbunătăţit calitatea produselor şi a diversificat pieţele de export. 

Iurie Leancă a îndemnat autorităţile moldovene să continue îmbunătăţirea calităţii produselor. „Tot ce ne dorim în relaţia cu partenerii din Federaţia Rusă este să avem o previzibilitate”, a declarat Premierul în debutul şedinţei Guvernului.